Nuru Kane: Sigil

Nuru Kane groeide op in Dakar, de hoofdstad van Senegal, verhuisde op zijn 15e naar Parijs en bezocht van daaruit Marokko. Dat is aan zijn muziek allemaal te horen maar er zijn ook invloeden van verder weg, tot aan de blues en Van Morrison toe.

Nuru Kane: Sigil (Riverboat TUGCD1041, distr. Music&Words)****
Nuru Kane: Sigil (Riverboat TUGCD1041, distr. Music&Words)****

Het geluid, met gitaren, viool, accordeon en percussie, is overwegend relaxt en akoestisch met op de voorgrond de stem van Kane; vuig, opgewonden en opwindend. Wat deze cd extra aantrekkelijk maakt is de grote directheid. De muziek is niet bewerkt door slicke producers maar zo 'live' als maar mogelijk is, met name het bluesy 'Gorée', opgenomen in één take. In dat laatste stuk is de voertaal Frans, maar Afrikaanse talen domineren. Dat de teksten maatschappijkritisch zijn, moeten we dus maar geloven.

Volgende maand maakt Nuru Kane een toernee door Engeland en het moet gek lopen als hij daarna niet ook de Benelux gaat veroveren. Amsterdam Roots, Sfinx in België, de Music Meeting in Nijmegen, welk festival wil deze troubadour niet hebben?

Nuru Kane: Sigil (Riverboat TUGCD1041, distr. Music&Words)****
    • Frans van Leeuwen