Merkel/Blair: energie op agenda EU

Duitsland en Groot-Brittannië willen de toekomstige energievoorziening van Europa op de agenda van de Europese Unie zetten. Dat hebben kanselier Merkel en premier Blair gisteren in Berlijn gezegd.

'In de energiepolitiek zou veel gewonnen zijn als Europa eens zou proberen voor de komende vijftien jaar de volgende vragen te beantwoorden: Hoe groot is de behoefte? Van wie en wat zijn we afhankelijk? Aan welke energiebron geven we voorrang?', zei Merkel.

De kanselier erkende dat de uitgangssituatie in de lidstaten verschilt, maar 'we zijn via een gezamenlijk netwerk en via handel met elkaar verbonden'. Ook de meningsverschillen in Europa over kernenergie mogen een debat niet in de weg staan. Merkel: 'Het mag ons er in geen geval van weerhouden een strategie voor de lange termijn te ontwikkelen en maar van dag tot dag te leven.'

De ruzie die in januari uitbrak tussen het Russische staatsbedrijf Gazprom en de regering van Oekraïne over de prijs van Russisch gas, inclusief een kortstondige onderbreking van de leverantie in hartje winter, heeft in Europa opnieuw de ogen geopend voor risico's die aan de huidige energievoorziening kleven. In Duitsland laaide het debat over kernenergie op. Onder Merkels voorganger, Gerhard Schröder (SPD), besloot Duitsland langzaam afscheid te nemen van kernenergie, onder andere omdat er geen adequate oplossing bestaat voor radioactief afval. In het regeerakkoord hebben Merkels CDU en de SPD afgesproken dat kernenergie voorlopig taboe blijft, al is de kanselier voorstander van kernenergie.

Blair vroeg zich af of het niet hoog tijd wordt dat Europa een gezamenlijke standpunt inneemt. 'Hoe kan Europa samenwerking en zijn positie ten opzichte van rest van de wereld uitspelen?'