Meisjes met ouwemannenpetten

De pet is terug op straat, zien Lukas Keijser en Jørgen Krielen (foto's). En niet alleen om een kaal hoofd te verbergen

WOL & RIB: Adriënne ©J¿rgen Krielen-Amsterdam 2006- Petten. Mode op straat. Krielen, Jørgen

Terwijl de oudere man er nog gewoon de straat mee op gaat, is de Ciske de Rat-pet tegelijkertijd mode onder jong en hip. Het begon ongeveer een jaar terug in het nachtleven, waar ze vooral werden gedragen door kale of kalende jongens. Nu zie je ze ook veel overdag, in het verkeer, in de tram en in de winkelstraten.

Daar blijkt dat ook niet-kalende jongens de ouwemannenpet tegenwoordig veel dragen. Niet achterstevoren, zoals Ciske de Rat, maar gewoon met de klep boven het gezicht. Zoti (28, dik zwart haar) heeft er bijvoorbeeld een op. Hij heeft de zijne van zijn vriendin gekregen voor de kerst. 'Als ik hem niet draag, krijg ik problemen', lacht hij. Maar hij zegt petten ook mooi te vinden, en modisch. 'Ze doen me denken aan de jaren twintig.' Het is hem opgevallen dat het keurige, geklede uit die tijd terug aan het keren is in het modebeeld. Dat is een reden dat we de petten weer veel zien, denkt hij.

Dat modebeeld wordt wel op hedendaagse wijze ingevuld. Dat betekent onder meer dat vrouwen de ouwemannenpetten zijn gaan dragen. Zoals de negentienjarige Noor. Maar voor haar is de pet, die ze van haar zusje leende en draagt over een grote bos krullen, niet in eerste instantie een mode-item. 'Ik heb hem eigenlijk vooral op omdat het koud is', zegt ze.

De pet van Noor is uitgevoerd in donkerbruin ribfluweel, een typisch ouderwetse stof. Ook de geruite pet van Zoti ziet eruit alsof deze van zijn grootvader is geweest, die - zo vertelt hij - altijd petten droeg.

Maar we komen net zo goed veel petten tegen die een 2006-make-over hebben gekregen. Zo heeft Adriënne (25) een grofgebreide van het merk G-sus met een zilverdraadje erdoorheen. Haar pet past bij haar witte gebreide sjaal. Karin (37) draagt boven haar strakgesneden zwarte jas met grote kraag een elegante versie van de Ciske de Rat-pet van een dunne jeansstof. 'Hij komt uit Parijs', vertelt ze. 'Ik voel me er een beetje een Parisiënne in.'

Ook Karin heeft haar pet alleen op als het koud is, of bij regen. Petten in clubs vindt ze ,,lelijk'. 'Het is net zoiets als een zonnebril op 's nachts.' Dat is dan weer wél traditioneel.

    • Lukas Keijser