Lokaal telt niet

Lokale afdelingen van politieke partijen weten het al lang, al blijven ze hopen dat het anders is: de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart gaan niet over plaatselijke, maar over landelijke thema’s. Een peiling van onderzoeksbureau SGBO, in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, bevestigt hun angst. Uit de peiling blijkt dat 40 procent van de kiezers de keuze laat bepalen door onderwerpen uit de landelijke politiek. Een kwart zegt dat landelijke én lokale onderwerpen bepalend zijn en iets meer dan een kwart zegt dat alleen lokale thema’s doorslaggevend zijn.

Het onderzoeksbureau verwacht dat de opkomst op 7 maart iets hoger zal zijn dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Toen kwam 58 procent, dit keer zou 60 procent gaan stemmen. Volgens de onderzoekers is de waardering van burgers voor het gemeentebestuur voor het eerst sinds 1986 toegenomen. Eenderde van de ondervraagden is tevreden over de eigen gemeente. Uit het onderzoek komt ook dat burgers de zorg om hun eigen veiligheid, de kwaliteit van hun leefomgeving en de dienstverlening van de gemeente de belangrijkste onderwerpen vinden op basis waarvan ze politiek en bestuur beoordelen.