Leugenaars

'Vanmiddag hadden we met de hele ploeg een persconferentie, met Noorse journalisten. Ze worden een beetje kritisch, dat kan ik nog begrijpen ook.

Maar een stuk of vijf hebben na de ploegachtervolging geschreven dat ik weigerde om de pers te woord te staan. Liars! Ik was na de race om de derde plaats nota bene als eerste beneden gegaan om te praten, maar ik mocht de mixed zone niet in. Coaches werden daar plotseling niet toegelaten. Daarom ben ik maar weggegaan, nergens anders om. Ik heb nota bene zelf een aantal journalisten gebeld met mijn commentaar op onze vierde plaats! En de rest kan mij dag en nacht bellen.

Maar nee, dan schrijven ze in de krant dat ik ben weggelopen. Nou, ik heb die gasten voor schut gezet vanmiddag. Ik heb ze een voor een aangewezen, de Noorse tv nam alles op. 'Assholes, waarom liegen jullie over mij?' Ik kreeg geen antwoord. Ach, zo gaat dat blijkbaar als je voor het eerst sinds twee jaar een week wat minder presteert. Nu ik aan hun bescheten gezichten denk, moet ik er eigenlijk alweer om lachen.

Ik krijg net de loting in handen voor de duizend meter. Perfect voor ons. Petter Andersen moet als eerste na de dweil, hij is beter dan hij dit seizoen ooit is geweest. Mikael Flygind Larsen is al het hele seizoen bezig met de olympische 1.000 en 1.500 meter. Ik keek hem vanmorgen in z'n ogen en voel dat hij aan speciale dingen denkt. Even Wetten is gelukkig net op tijd hersteld van z'n ziekte.

En zoveel toppers staan er ook niet aan de start op deze afstand. Je hebt altijd een nummer één, twee en drie. Waarom zouden wij dat niet zijn? Zelf heb ik geen bijzondere gevoelens bij de duizend meter, ook al werd ik in 1976 de eerste olympisch kampioen op die afstand.

Het enige voordeel dat ik daar nu nog van heb, is dat ik voor elke schaatswedstrijd op de Spelen recht heb op twee kaarten van de Amerikaanse bond. Maar net nu ik er twee nodig heb, laten ze het afweten. Zeggen ze dat ze mijn adres niet hebben. Wat is dat voor onzin? Ik ga ze meteen bellen!'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller