Jel:

Een vorige plaat van Jel heette 10 Seconds, vernoemd naar de maximale sampletijd van de SP-1200. Nog altijd maakt Jeffrey Logan druk gebruik van dit bijkans antieke apparaat: sampler en drumcomputer in hetzelfde kastje, met een mythische status in de hiphop.

Jel: Soft Money (Anticon, distr. Konkurrent)*****
Jel: Soft Money (Anticon, distr. Konkurrent)*****

Het rauwe, gruizige geluid van dit werktuig geeft een intrigerend patina aan de ritmische staketsels die hij opzet. Gestapelde beats, oosterse verwijzingen, buitenissige geluiden: het vindt allemaal een goed gedoseerde plek in deze uitgebeende stukken, waaraan label- en genregenoot Odd Nosdam ook nog wat knap knoppengedraai toevoegt. Af en toe slaat Jel alsnog aan het rappen, maar het is duidelijk dat we hem voorlopig niet met goud behangen en omringd door schaars gekleed vrouwelijk schoon in een glamoureuze videoclip terug zien. Zijn onnadrukkelijke raps draaien gewoon mee in het avontuurlijke geluidenspectrum van een man die in hiphop vooral vernieuwing ziet, en het beste maakt van zijn opzettelijk beperkte middelen.

Jel: Soft Money (Anticon, distr. Konkurrent)*****
    • Jacob Haagsma