Geborduurde tuinstoelen

In de eerste aflevering van 'Marktplaats', een serie foto's over ontmoetingen dankzij internet, wisselen tuinstoelen van eigenaar.

Een beetje gestrest was Els Woldhek (21) wel, toen ze per bus arriveerde in Nuenen. Ze was op een missie, ondernomen vanuit Eindhoven, om vier witte tuinstoelen op te halen.

'Dat was afgelopen maandag, terwijl vrijdag in het Tilburgse textielmuseum een tentoonstelling met die stoelen zou openen', vertelt Woldhek, studente aan de Design Academy Eindhoven. 'Die stoelen moesten nog worden bekleed met mijn ontwerp. Ouderwetse chique kussens, een rug, een zitting en armleuningen met daarop patronen geborduurd. Het idee erachter? High meets low.'

's Ochtends ging ze kijken op marktplaats.nl, 's middags kon ze de stoelen ophalen. 'Ik had het eerst niet door, maar Nuenen bleek vlak bij Eindhoven te zijn. Ideaal.' Woldhek was vooral onder de indruk van de compleet verlaten villawijk in Nuenen. 'Ik wist niet wat me overkwam.'

'Die tuinstoelen stonden al drie jaar bij ons in de kelder', vertelt Dorine van der Linden (39). 'Ze hebben nooit in de tuin gestaan, omdat ze waren aangeschaft als kantinestoelen voor de bouwvakkers.' Die hebben het huis van Van der Linden gestript en opnieuw opgebouwd.

Van der Linden vindt het 'ontzettend leuk' om spulletjes te verkopen via internet. 'De koop wordt altijd in een vrolijke sfeer gesloten. Els was blij omdat ze de stoelen voor een klein prijsje kon krijgen, ik omdat ze een leuke nieuwe bestemming krijgen. Ik ga zeker kijken in Tilburg.'

    • Ellie Uyttenbroekari Versluisward Wijndelts