Fouilleren levert 37 wapens op

De politie Haaglanden heeft gisteravond bij een preventieve fouilleeractie in het gebied rondom het station Hollands Spoor in Den Haag 37 wapens in beslag genomen. Ook trof de politie 26 gram cocaïne en heroïne aan.

In totaal werden 1.283 mensen gefouilleerd en 166 auto's en scooters doorzocht. Dertig personen zijn aangehouden voor verboden wapenbezit, drugs en rijden onder invloed.

Vanaf zes uur controleerden ongeveer honderd politiemensen voorbijgangers op onder meer wapenbezit. Zij zetten het stationsplein deels af met dranghekken en de politie hield af en toe een tram tegen. Alle inzittenden werden vervolgens gefouilleerd. De actie verliep rustig, aldus een woordvoerder van de politie.

Het is de eerste preventieve fouilleeractie in Den Haag. Het stationsplein, dat ook een knooppunt is voor veel tram- en buslijnen, is onlangs aangewezen als risicogebied. In de omgeving van Hollands Spoor stuit de politie vaak op wapenbezit.

De haltes langs een deel van tramlijn 9, waaraan diverse scholen zijn gevestigd, wil burgemeester Deetman ook aanwijzen als risicogebied, maar dat is formeel nog niet gebeurd. Op de scholen komt volgens Deetman ook nogal wat wapenbezit voor. Die komen mogelijk 'met de tram', aldus de burgemeester.

Objectieve cijfers over het voorkomen van wapens op scholen zijn er niet, maar het is wel duidelijk dat in het openbaar vervoer en op scholen gevoelens van onveiligheid heersen, aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

'Preventief fouilleren kan als een signaal dienen dat de overheid serieus optreedt tegen illegaal wapenbezit', meldde hij. (ANP)