Fonds van 200 mln tegen vogelgriep

De vogelgriep als lucratieve investering? Je zou het denken. Durfkapitalist Kleiner Perkins Caufield & Byers richtte deze week een fonds op van 200 miljoen dollar dat gaat investeren in bedrijven die geneesmiddelen en vaccins ontwikkelen die een pandemie van de vogelgriep kunnen voorkomen en bestrijden en het virus vroegtijdig kunnen opsporen.

Kleiner Perkins stond als financier aan de wieg van internetsuccessen als Google, AOL, Symantec en Amazon.com en is steenrijk geworden van zijn investeringen daarin. Ook is de Amerikaanse investeerder al sinds 1977 actief in medische biotechnologie.

De durfkapitalist start zijn nieuwe 'KPCB Pandemic and Bio Defence Fund' uit onvrede. De ontwikkeling van nieuwe technologieën om een verwoestende griepgolf in de wereld te voorkomen, verloopt veel te langzaam.

'We hebben haast', zegt partner John Doerr. 'We hopen dat er zelfs niet een kleine pandemie zal losbarsten.'

De eerste investering heeft het fonds al gedaan, in het bedrijf BioCryst uit Alabama dat een antivirusgeneesmiddel maakt.