Eurotunnel: uitstel schulden

De exploitant van Eurotunnel, die zwaar in de schulden zit, krijgt opnieuw uitstel van betaling van zijn belangrijkste schuldeisers. Eurotunnel heeft nu tot eind maart de tijd om zijn schulden te herschikken. Volgend jaar moet de exploitant, die al jaren verlies lijdt, de eerste grote schuldenlast afbetalen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat dat niet gaat lukken omdat Eurotunnel niet genoeg geld in kas heeft. De tunnelmaatschappij en haar schuldeisers voeren al jaren besprekingen over de vraag hoe de schuldenlast van 11 miljard dollar verminderd kan worden.

De exploitant van de tunnel onder Het Kanaal zag de omzet in 2005 met 1 procent stijgen. Voor het eerst in drie jaar kwamen er meer inkomsten uit de zogeheten shuttlediensten, het vervoer per spoor van bussen, auto's en vrachtwagens. De omzet bedroeg 793 miljoen euro. In totaal reisden vorig jaar zestien miljoen mensen door de tunnel die Frankrijk en Groot-Brittannië met elkaar verbindt. Het Frans-Britse Eurotunnel werd in 1987 opgericht als beheerder van de Kanaaltunnel die in 1994 werd geopend. Tijdens de bouw ontstond een grote schuld. (Reuters)