Er is zoveel meer

Voorspelling: Albert Verlinde schrijft deze keer over waarzeggerij

Paranormale gaven zijn in. De wereld van de kristallen bollen, theeblaadjes en kaarten was jarenlang weggestopt achter felgekleurde linnen doeken op kermissen, maar tegenwoordig is het Big Business en dus zijn de dames en heren paragnosten prime time kijkvoer.

De Amerikaanse letterpot Char was de eerste die er mee scoorde. Op de buis gebracht door John de Mol werd Char een toppertje voor RTL 4. Voor wie het programma nog nooit gezien heeft: het medium Char ontvangt bekende en onbekende BN-ers tegenover zich op een bankje en ziet vervolgens van alles om die mensen heen. Door middel van het alfabet probeert ze de geesten die ze ziet onder woorden te brengen en dat levert altijd weer intrigerende en soms ook hilarische televisie op. Toen ze Gordon tegenover zich had zitten begon ze ook weer vaag te brabbelen: 'Ik zie een man achter je staan' Kijk, dat is om dubbelzinnigheden vragen natuurlijk. En toen ze zei 'zijn naam begint met een C, S uh Z' antwoordde de blonde zanger gevat 'Ach mens, ik heb het hele alfabet gehad.' Kortom, Char maakt leuke televisie en heeft in Chazia Mourali nog een vleesgeworden geest tegenover zich zitten ook, dus wat wil een mens nog meer.

Zelf ben ik ook ooit het mikpunt van haar geestelijke scrabble geweest en ik moet eerlijk zeggen dat ik onder de indruk was van haar voorspellende kwaliteiten. Zo zag ze het huis waar ik toen in het geheim mee bezig was helemaal voor zich en voorspelde ze gezondheidsproblemen bij mijn vader die er later dat jaar jammer genoeg inderdaad ook kwamen. Da's wel even slikken voor een nuchtere Brabander. Natuurlijk kun je achterdochtig zeggen dat Char waarschijnlijk een goede redactie heeft die mevrouw voedt met ditjes en datjes maar het blijft knap entertainment.

Er is zoveel méér aan kijkers moet RTL 4 gedacht hebben, want een paar maanden geleden bracht de zender een Nederlands medium op de buis. De Brabander Robert van de Broeke had in het Brabants Dagblad al eens gemeld dat hij vage schimmen op foto's zag die niet in een ruimte waren waar de kiekjes genomen waren. Nou is dat niet zo moeilijk, want ik zie op foto's van een feestje na afloop zo vaak mensen op foto's staan van wie ik denk hé, waren die er ook, maar Robert maakte furore met zijn spirituele candid camera. Hij wist een contract bij RTL 4 te krijgen voor vier shows en al na één uitzending ging hij hopeloos onderuit. Hij sprak met een dame die er even helemaal doorheen zat en keek met haar in het verleden en hij zag hij zag een voorouder die genverbrander was. Het was slechts een kwestie van dagen voordat cynici uitgezocht hadden dat de voorouder inderdaad bestaan had maar dat het beroep van de dame in kwestie genever brander was. Het woord was alleen verkeerd op het internet terecht gekomen waar Robert al googelend op uitgekomen was. Dan ben je geen goochelaar maar een googlelaar.

Toen even later bleek dat de beeltenis van Hugo de Groot die Robert op een foto te voorschijn toverde dezelfde beeltenis was die begin vorige eeuw het Nederlandse tientje sierde, was het snel afgelopen voor Robert. Bij Omroep Brabant mocht het onbegrepen medium nog een keer zijn gram halen en prompt deed hij weer een verkeerde voorspelling. Er zou een nieuwe reeks afleveringen komen had hij van boven doorgekregen. Maar boven bij RTL 4 zit Fons van Westerloo en die had geen zin in weer een omstreden programmareeks, dus Robert bleek niet eens zijn eigen toekomst te kunnen voorspellen.

Omdat ik in RTL Boulevard het meest kritisch op meneer van de Broeke geweest was zag hij een zwarte vlek op mijn ziel. Ik heb inderdaad een zwarte vlek, maar hij zit voor mijn ogen en verschijnt vooral als ik onrecht zie. Van letterbakken als Char ben ik onder de indruk, van etterbakken als Robert niet.