De Vegt in beeld bij schaatsbond

Wopke de Vegt is de voornaamste kandidaat om topsportcoördinator Ab Krook op te volgen bij de Nederlandse schaatsbond (KNSB). De huidige trainer van de RegioTop is volgens het persbureau ANP nagenoeg rond met het bestuur.

De KNSB polste in een eerder stadium al Jac Orie, Bart Schouten en Gerard Kemkers, maar die waren niet beschikbaar. De Vegt werkt momenteel al bij de bond, en heeft jarenlange ervaring als schaatstrainer. Zo fungeerde hij onder meer als coach van de kernploeg, de Sanex-formatie (Rintje Ritsma) en het gewest Friesland.

KNSB-voorzitter Jacob Reitsma heeft deze week in Turijn met De Vegt een gesprek gehad, maar volgens een woordvoerder van de bond tegenover het ANP is de benoeming niet rond: 'We zijn nog met verschillende kandidaten in gesprek. Na de Spelen wordt de knoop doorgehakt.'

In 2002 was De Vegt nog in een juridisch gevecht verwikkeld met Marianne Timmer. De sprintster wilde in de zomer van 2001 een eigen team oprichten en huurde De Vegt in als coach. Omdat geen sponsor werd gevonden, kwam het team niet van de grond. De Vegt eiste daarop via gerechtelijke stappen het salaris voor de overeengekomen twee jaar, maar werd uiteindelijk door het Gerechtshof in het ongelijk gesteld.

De afzwaaiende Krook fungeerde donderdag bij de ploegenachtervolging nog als gelegenheidscoach van het Nederlandse team. Gisteren pleitte hij voor een speciale wereldbekerwedstrijd voor het onderdeel. 'De belangstelling daarvoor is enorm.'

Volgens Krook is bij de Winterspelen gebleken dat de nieuwe discipline een grote toekomst heeft. 'Daarom moet de [de internationale schaatsbond] ISU er meer aandacht aan besteden. Niet even als een bijnummer na bijvoorbeeld de 5.000 meter. Nee, gewoon een aparte wedstrijd.'

De ploegachtervolging is in Turijn voor de eerste keer olympisch. Door een valpartij verspeelde de mannenploeg de kans op de gouden medaille.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben gistermiddag een bezoek gebracht aan de Nederlandse schaatsers. Het prinselijk paar liet zich in het olympisch dorp bijpraten over de laatste ontwikkelingen. Carien Kleibeuker, die op de afsluitende 5 kilometer uitkomt, vond het een bijzondere ontmoeting. 'Wat me opviel was dat de ene sporter hen anders begroette dan de andere. Ik sprak hen aan met u, maar er waren er ook bij die 'hé hallo!' zeiden.' (ANP)