Casarca

Tot ver in de jaren negentig was de Casarca (Tadorna ferruginea) een zeldzame verschijning in Nederland. Oorspronkelijk komt deze watervogel, verwant aan de eenden, uit Zuid-Oost Europa. De laatste jaren zijn de waarnemingen explosief gestegen. Veel Casarca's die worden waargenomen op de meren en zelfs in parken zijn uit gevangenschap ontsnapte vogels, nu verwilderd. De Casarca broedt in Nederland en heeft zich geheel aangepast aan zijn nieuwe biotoop. Dwalend langs de Reeuwijkse Plassen zag ik een stel Casarca's, ze dreven stil op de waterspiegel. Meteen valt de roomwitte kop op met de korte, donkere snavel. Het verenkleed is egaal kastanjebruin. In de vlucht trekken de zwart-witte vleugels de aandacht. Hij leeft van weekdieren en kreeftachtigen. Op die middag van februari breekt de zon ineens door, en de mannetjes Casarca beginnen aan hun baltsgedrag en zwemmen in steeds kleinere cirkels rond de vrouwtjes. Het broedseizoen begint altijd veel eerder dan we denken.

casarca Foto: H. Gebuis (www.birdpix.nl) freriks@nrc.nl Gebuis, H.

Foto: H. Gebuis (www.birdpix.nl) freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks