Bush: twee keer zoveel vredesoldaten naar Darfur

Het dubbele van het huidige aantal vredesmilitairen is nodig in de West-Soedanese regio Darfur, zo heeft de Amerikaanse president George Bush gisteren gezegd, en waarschijnlijk is een grotere betrokkenheid van de NAVO noodzakelijk. 'Ik ben nu aan het werk met verschillende mensen om aan te moedigen tot het inzetten van meer troepen, waarschijnlijk onder de vlag van de Verenigde Naties', zei Bush in een toespraak in Tampa (Florida).

In Darfur, waar tienduizenden Afrikaanse burgers het slachtoffer zijn geworden van Arabische milities die door de Soedanese regering worden gebruikt in de strijd tegen Afrikaanse rebellen, zijn nu 7.000 soldaten van de Afrikaanse Unie ingezet. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei eerder deze week tijdens een bezoek aan het Witte Huis tegen Bush dat hij een sterke, zeer mobiele VN-vredesmacht nodig heeft om een eind te maken aan het bloedvergieten in Darfur.

De NAVO verricht nu een beperkte logistieke rol in Darfur. Bush zei gisteren dat de NAVO ook een rol zal moeten gaan spelen in planning en organisatie. Eerder op de dag belde Bush met NAVO-secretris-generaal Jaap de Hoop Scheffer om te praten om de kwestie-Darfur. (AP)