Britse gasprijs stijgt tot hoogste in Europa

Het Britse energiebedrijf Centrica verhoogt de gasprijs voor zijn klanten in Groot-Brittannië met ingang van volgende maand met 20 procent. Daardoor zal de gemiddelde energierekening per huishouden dit jaar waarschijnlijk uitkomen boven de 1.000 Britse pond (1.462 euro), de hoogste prijs ooit.

Reden voor de prijsstijging is de slecht werkende energiemarkt in Europa, zo stelde Centrica gisteren in een persbericht. Gasleveranciers zouden de prijs kunstmatig hoog houden. Daardoor is de gasprijs op de Britse groothandelsmarkt in de afgelopen drie jaar verdubbeld en inmiddels gestegen tot de hoogste in heel Europa. De groothandelsmarkt levert het gas door aan de individuele huishoudens.

Centrica levert gas aan 11 miljoen huishoudens in Groot-Brittannië. Afgelopen september had het de gas- en stroomprijzen al met 14 procent verhoogd. In Groot-Brittannië maakt men zich grote zorgen over de gestegen gasprijzen, mede omdat het land de afgelopen jaren is veranderd van gasexporteur in gasimporteur. Het is daarmee afhankelijker geworden van gasleveranciers zoals het Nederlandse Gasunie. Volgens de Britse toezichthouder Ofgem heeft de consument deze winter al 1 miljard pond meer betaald voor zijn gas vergeleken met vorig jaar. Ook consumentenorganisatie Energy Watch heeft zijn zorgen al uitgesproken. 'Dit is de meest serieuze gebeurtenis in de afgelopen twee jaar die al traumatisch waren voor de energieconsument', zei directeur Allan Asher van Energy Watch.

Eerder deze week kondigde Eurocommissaris Kroes (Mededinging) harde maatregelen aan tegen energiebedrijven die de marktwerking verstoren. Europa liberaliseert zijn gas- en stroommarkt, maar het proces verloopt traag.

Ook in Frankrijk en Schotland hebben energiebedrijven deze week prijsstijgingen voor gas aangekondigd.

Volgens Centrica geldt de prijsstijging van komende maand niet voor mensen die een meerjarencontract hebben afgesloten.