BBG

BBG: Bennink-Borstlap-Glerum, cd+dvd (Favorite 3). Distr. www.subdist.nl

Het trio 'BBG' werd bedacht voor één concert in het BIMhuis dat, rafelig maar spannend, ook op cd verscheen. Dat is inmiddels acht jaar geleden. In die tijd hebben bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink talloze keren samengespeeld. Maar niet zo vaak met pianist Michiel Borstlap, waardoor er ook tijdens dit live- concert uit 2005, opgenomen in het Haagse Paard van Troje, enthousiast en fris kon worden uitgepakt. Het programma bevat standards en trio-improvisaties plus twee composities van Borstlap. De boogaloo-deun Jambition is geschikt voor elke danszaal, The 8th Day doet denken aan Bill Evans. De dvd laat zien wat je ook kunt horen; dat Bennink op een 'uitgekleed' drumstel speelt en dat Glerum de spil van dit trio is. Ook voor mensen die niet met hun ogen luisteren bevat deze dvd extra's. Drie stukken die na het Haagse concert werden opgenomen in het nieuwe BIMhuis en een informele repetitie in Glerums keuken. Met aan het eind een grote tovenaars-truc: een snare-drum die zonder dat Bennink iets doet vanzelf steeds sneller gaat spelen. Dat zie en hoor je niet vaak. Zeker niet, net als de rest van deze dvd, in stemmig zwart-wit.

Frans van Leeuwen

    • Frans van Leeuwen