‘Tien doden’ in Libië bij protest tegen cartoons

Rome/Tripoli, 18 febr. Bij protesten tegen de in westerse bladen gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed zijn gisteren in de Libische stad Benghazi zeker tien demonstranten gedood toen politiemannen hen probeerden weg te houden van het Italiaanse consulaat. Dat hebben Italiaanse zegslieden gemeld. Er zouden tientallen mensen zijn gewond. In een Libische verklaring werd melding gemaakt van doden, maar geen aantal genoemd. Het Italiaanse consulaat is de enige westerse vertegenwoordiging in Benghazi. De ruim 1.000 betogers staken vier auto’s op het terrein van het consulaat in brand en probeerden het gebouw binnen te dringen. De politie schoot op de betogers om dat te verhinderen. Italiaanse politici gaven minister Calderoli de schuld, die heeft gepocht een T-shirt met de cartoons te dragen. Premier Berluscuni vroeg gisteren om zijn aftreden.