Zwijgende Préval president Haïti

René Preval, de toekomstige president van Haïti, laat maar weinig los over de politiek die hij wil gaan voeren.

René de Zwijger heeft gewonnen. De man die op 29 maart wordt geïnstalleerd als nieuwe president van Haïti, de 63-jarige in België opgeleide landbouwkundige René Préval, viel tijdens de verkiezingscampagne vooral op doordat hij zelden iets zei. In het hele land hingen gele posters met zijn strenge maar open gelaat maar een toelichting op hoe hij denkt het zorgenkind van Latijns-Amerika er weer bovenop te helpen, was nauwelijks te krijgen.

Voor de overgrote zwarte meerderheid van de Haïtiaanse bevolking was het genoeg te weten dat Préval in 1991 premier was tijdens het eerste bewind van ex-priester Jean-Bertrand Aristide. Hij volgde Aristide in 1996 ook op, als president. In het land waar staatsgrepen gewoon zijn, wist Préval zijn termijn uit te zitten. Hij wordt herinnerd als de leider die een aantal infrastructurele werken liet uitvoeren maar ook als een president die het parlement deels negeerde en via decreet regeerde.

Préval heeft de afgelopen maanden steeds geweigerd zich uit te spreken over zijn banden met de in ballingschap in Zuid-Afrika levende Aristide. De oud-president moest in 2004 het land ontvluchten na protesten wegens vermoedens van corruptie en betrokkenheid bij drugshandel. Maar voor de meeste arme inwoners waren dit allemaal vuige leugens van het establishment die erop gericht waren hun president pootje te lichten. Préval en Aristide zijn tweelingbroers, riepen de sloppenwijkbewoners.

Préval heeft zich wel gekeerd tegen het geweld van de bendes die Aristide bewapende en die de dienst uitmaken in de grote sloppenwijken. Tijdens de verkiezingscampagne steunden de bendes Préval openlijk. Een van de bendeleiders heeft gezegd dat zijn groep de wapens zal inleveren als Préval president is.

De nieuwe president - gescheiden, vader van twee kinderen - heeft zich uitgesproken voor versteviging van het justitiële apparaat, de politie en het onderwijs.