Z-Afrika: 'Grond niet voor vreemden'

Een Zuid-Afrikaanse staatscommissie heeft opgeroepen tot onmiddellijke stopzetting van de verkoop van grond aan niet-Zuid-Afrikanen. De commissie adviseerde de regering van president Thabo Mbeki vanochtend per direct een moratorium af te kondigen, 'totdat passende wetgeving is aangenomen'.

De commissie werd eind vorig jaar opgezet om te onderzoeken of de groeiende belangstelling voor Zuid-Afrikaanse grond van buitenlanders, onder wie duizenden Nederlanders, de prijzen opdrijft. Zuid-Afrikanen zouden daarvan de dupe worden. De minister van Landbouw liet vanmorgen weten het advies te gaan bestuderen

De huizenmarkt in Zuid-Afrika is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in totale waarde. Met een gemiddelde stijging van 35 procent per jaar stegen de huizenprijzen in 2004 nergens ter wereld zo snel als in Zuid-Afrika. Maar makelaars betwijfelen of buitenlanders verantwoordelijk zijn voor die prijsstijgingen. 'Minder dan één procent van de huizen in Kaapstad is in handen van eigenaars zonder Zuid-Afrikaans paspoort', reageerde een woordvoerder van een van de grootste makelaarskantoren, Pam Golding.

'Ik begrijp niet wat de regering hiermee wil bereiken', zegt vastgoedspecialist Erwin Rode. 'Zuid-Afrika wil graag buitenlandse investeringen. Dat lijkt te lukken en nu jagen we de investeerders ineens weer weg. Zelfs als de regering straks besluit het advies niet over te nemen, is de schade al geleden.'

De Zuid-Afrikaanse economie belooft dit jaar te groeien met 5 tot 6 procent, kondigde minister van Financiën Trevor Manuel woensdag aan, in de zijn jaarlijkse begrotingstoespraak. Die groei wekt de belangstelling van onder andere Britse banken, bijvoorbeeld van Barclays, dat vorig jaar aankondigde de lokale bank Absa te willen overnemen.

Tegelijkertijd groeit de ontevredenheid van de miljoenen armen in Zuid-Afrika over het uitblijven van de kans op een beter leven. Twaalf jaar na het einde van apartheid is de werkloosheid opgelopen tot 40 procent.

    • Bram Vermeulen