www.nrc.nl

Filmvragen. Hans Beerekamp, tv-recensent en ex-filmredacteur van NRC Handelsblad, beantwoordt op donderdag vragen over film en televisie. Vragen kunt u e-mailen aan hb@nrc.nl. Gisteren schreef hij onder andere over Kurt Weil (foto). Lezer Jeanne Hohenstein vroeg: “Enkele jaren geleden heb ik op tv een film/documentaire gezien, genaamd September Songs, waarin liederen van Kurt Weill op een fantastische manier werden vertolkt en in beeld gebracht. De uitvoerenden waren onder meer William S. Burroughs, Nick Cave, Elvis Costello, Lotte Lenya, Mary Margaret O'Hara en Lou Reed. Ik zou heel graag willen weten wie deze opnames heeft gemaakt en of ze op dvd of video zijn verschenen.“

USB stick, memory stick

Het antwoord: “De officiële titel van deze Amerikaanse televisieproductie uit 1995, geregisseerd door Larry Weinstein, luidt: The Music of Kurt Weill: September Songs Ik heb een vhs voor u op eBay gesignaleerd, waarop vanaf 7 dollar kan worden geboden, maar dan moet u wel een videospeler bezitten die het Amerikaanse NTSC-systeem aankan. Helaas zie ik niet veel andere mogelijkheden.“

www.nrc.nl/film

Beet. IT-journalist Herbert Blankenstein schrijft over het veilig wissen van computergeheugen. “Vorig jaar september kochten onderzoekers op eBay honderd gebruikte harddisks en vijftig flashgeheugens (zoals sd-kaarten en usb-sticks). Dat leverde een schat aan creditcardgegevens, financiële en medische data en correspondentie op. Drie jaar geleden leverde een soortgelijk onderzoekje hetzelfde resultaat op.

Hoe kun je veilig van afgedankte gegevensdragers afkomen? Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology komt met adviezen hiervoor. Hier en daar is het dolkomische lectuur.“

www.nrc.nl/beet