'Verplichte abortus bij slechte moeder'

De overheid moet anticonceptie en abortus kunnen verplichten bij ouders van wie vaststaat dat ze hun kinderen zullen opvoeden 'in een sfeer van geweld, verwaarlozing, mishandeling en seksueel misbruik'. Te denken valt aan 'verslaafde ouders, (Antilliaanse) tienermoeders en verstandelijk gehandicapten'.

Dat schrijft de Rotterdamse wethouder Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam) op haar weblog. Volgens haar lopen 'kinderen die worden geboren in deze setting' een 'onaanvaardbaar en aantoonbaar risico' op een mislukte opvoeding. Van den Anker schrijft: 'De uitzonderingen, die er ook zijn, dat het wel goed gaat, zijn op een paar handen te tellen, bijna alleen dankzij overheidssteun, en mogen niet leidend zijn voor het basisprincipe dat wanneer professionals menen dat het onverantwoord is om de zwangerschap te laten voortduren dan wel voor het eerst of opnieuw zwanger te worden, er ook conform die gedachte moet en mag worden ingegrepen.'

De uitspraken van de wethouder hebben (nog) niet geleid tot een debat in de gemeenteraad. Wel hebben de partijen die met Leefbaar Rotterdam het college van Rotterdam vormen, CDA en VVD, in persberichten hun ongenoegen laten blijken. Het CDA (dat vorig jaar wethouder Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam wegstuurde wegens antimoslimuitspraken) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Op zijn website noemt CDA-lijsttrekker Geluk de voorstellen 'verbijsterend en respectloos'.

De verwachting is dat het college zal antwoorden dat de wethouder haar uitspraken op persoonlijke titel heeft gedaan. Van den Anker heeft eerder laten weten niet in een volgend college terug te willen keren. In het weekblad Elsevier zei zij vorige week over haar politieke loopbaan: 'Ik heb de slangenkuil ervaren als een dark room. Je weet niet of je van voren of van achteren wordt genomen.' Van den Anker wil meer tijd hebben voor haar kinderen van 3 en 4,5 jaar, zegt ze in dat vraaggesprek: 'Ik werk meer dan vijf dagen in de week en ben ook 's avonds nooit thuis, en mijn man is druk met een eigen bedrijf.' Zij wil nog twee kinderen.

De volledige tekst van Van den Anker is te lezen op www.leefbaarrotterdam.nl