Twee spelers en hulpcoach ontslagen

De Belgische voetbalclub Lierse SK heeft gisteren een hulptrainer en twee spelers ontslagen nadat ze waren ondervraagd over een corruptiezaak in de nationale voetbalcompetitie.

Hulptrainer Patrick Deman, aanvoerder Laurent Fassotte en doelman Cliff Mardulier werden op staande voet ontslagen. Lierse-voorzitter Leo Theyskens stelde tijdens een persconferentie over voldoende en 'zwaarwegende' bewijzen tegen het drietal te beschikken. Hij baseert zich daarbij op informatie van justitie.

Het dagblad De Standaard schrijft vandaag dat drie oud-spelers van Lierse SK tegenover de politie hebben bekend dat ze vorig seizoen wedstrijden hebben verkocht aan de gokmaffia met als belangrijkste figuur de Chinees Zheyun Ye. Het gaat om de spelers Marius Mitu, Laurent Delorge en Ninoslav Milenkovic. Ze bevestigden daarmee de verklaringen van het drietal dat woensdag al sprak met de politie.

In tegenstelling tot eerdere berichten in de Belgische media ontkennen de advocaten van Deman en Mardulier, die kampt met grote schulden, dat zij bekentenissen hebben afgelegd. Fassotte ontkende eerder alle aantijgingen.

De vijf betrokken spelers en assistent-trainer Deman zouden tot 10.000 euro per verkocht duel hebben gekregen. Spelers zouden dit in het belang van de club hebben gedaan, gezien de slechte financiële positie van Lierse. De club had vorig seizoen problemen met het uitbetalen van salarissen. Ye had toegezegd geld te zullen investeren in de eersteklasser.

De corruptiezaak heeft voorlopig nog geen gevolgen voor de competitie in de eerste klasse. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische voetbalbond KBVB gisteren gezegd naar aanleiding van speculaties in de media over een chaotisch competitieverloop, omdat clubs claims zullen indienen of om puntenvermindering van concurrenten kunnen vragen. De zaak spitst zich toe op twee verloren wedstrijden van Lierse tegen Germinal Beerschot en Standard Luik, eerder dit voetbalseizoen.

'Voorlopig gaat het alleen om spelers en zijn er geen clubs betrokken bij de zaak', zegt de woordvoerder. 'Spelers zullen individueel gestraft worden via een boete of schorsing. Daar kun je clubs niet aansprakelijk voor stellen. Er zijn ook nog geen claims van clubs bij ons binnengekomen.'