Televisie Voorkeur

actualiteiten

Nova. Discussie over gedwongen anticonceptie voor jonge verslaafden, de groei van de economie en de macht en onmacht van het lokaal bestuur. Met de Utrechtse wethouder Hans Spekman van Sociale Zaken (PvdA), wethouder Veiligheid Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam), en VVD-burgemeester en oud-minister Annemarie Jorritsma. Ned.3, 22.20-23.00u.

In de Britse documentaire Through hell and high water de poging om de Atlantische Oceaan over te roeien van televisie-presentator Ben Fogle en Olympisch roeier James Cracknell. Terwijl de meeste teams twee jaar de tijd namen zich voor te bereiden, nam het tweetal hiervoor slechts twee maanden. De tocht vergde het uiterste van de mannen. BBC2, 21.00-21.30u.
In de Britse documentaire Through hell and high water de poging om de Atlantische Oceaan over te roeien van televisie-presentator Ben Fogle en Olympisch roeier James Cracknell. Terwijl de meeste teams twee jaar de tijd namen zich voor te bereiden, nam het tweetal hiervoor slechts twee maanden. De tocht vergde het uiterste van de mannen. BBC2, 21.00-21.30u. BBC

documentaire

Het Bourgondisch complot. In de reis die Michiel Hendryckx per boot naar Bourgondië maakt, bezoekt hij vanavond in de heuvels van Picardië een sprookjeskasteel met fabelachtige torens. In Compiègne ontcijfert hij aan de oever van de Oise een rebus over het lot van Jeanne d'Arc en houdt hij halt op de plek waar Vincent van Gogh zijn laatste maanden in ongekende, psychotische werkijver doorbracht. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u.

Around the world in 80 treasures. In deze eerste aflevering op de Belgische tv-zender reist Dan Cruickshank naar Peruviaanse Andes en het Braziliaanse regenwoud. Hij trotseert een stormachtige Stille Oceaan, rivieren vol krokodillen en een vers gebakken hamster op zijn bord. Maar die onderwerpingen en uitdagingen heeft hij graag over voor een bezoek aan onder meer Machu Picchu, de zoutpannen van de Inca's, de Nazca-lijnen, Chan Chan (de grootse lemen stad ter wereld), het Paaseiland en het Christusbeeld in Rio de Janeiro. België 2 (Canvas), 21.30-22.25u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gast is oud-voetballer van Ajax en jeugdtrainer Brian Roy die als zakenman voetbalpoppetjes op de markt brengt. Verder schrijver Joost Zwagerman die een nieuw boek heeft geschreven met verhalen over popmuziek van o.a. Madonna, Prince en de Sex Pistols. Radiodiskjockey Giel Beelen zit aan tafel. Ned.3, 19.00-19.45u.

Informatief

Nieuwslicht. In deze populair wetenschappelijke uitzending onder meer professor Oerlemans van de Universiteit van Utrecht die onderzoek verricht naar het smeltende ijs op Groenland. Verder: medicijnen die door middel van ultrasoon geluid op de juiste plek in het lichaam komen, een motor die op lucht loopt en de houding van schaatsers tijdens de Olympische Spelen. Ned.3, 20.20-21.00u.

amusement

Vreemde kostgangers. Aflevering in een serie waarin iemand een gast met een totaal andere levenswijze en overtuiging te logeren krijgt. Voormalig leraar biologie en molenaar van biologische granen Hans Petit krijgt een motorrijder en deelnemer aan de Dakar Rally een weekendje over de vloer. Ned.1, 21.50-22.25u.

Uit het leven. Aflevering in een serie waarin vijf oud-prostituees worden gevolgd in hun gezamenlijke poging een eetcafé in Amsterdam van de grond te krijgen. Het eetcafé in Amsterdam draait op volle toeren. Maar het gaat niet zonder problemen. De privé-levens van de vrouwen vragen meer energie dan zij van tevoren hadden verwacht. De kok redt het niet meer en een van de vrouwen komt in botsing met haar christelijke opvangadres De Rots in Bloemendaal. Talpa, 22.30-23.35u.

Muziek

Andrea Bocelli. Winterspecial uit oktober 2005 met de Italiaanse tenor Andrea Bocelli in een groots Canadees schaatsspektakel. Beroemde schaatsers zorgden voor een fabelachtige show op het ijs. Bocelli bracht hierbij een aantal bekende nummers waaronder twee duetten. Ned.2, 23.40-0.40u.

Classic albums: Nirvana - Nevermind. Serie over klassieke popelpees met vanavond Nirvana. Het effect van het album Nevermind op de muziekwereld en op de band zelf was overweldigend. Met interviews met bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl. BBC2, 0.35-1.25u.

Olympische Spelen.

Sportjournaal. Live verslagen, samenvattingen en interviews van de Olympische Spelen in Turijn, met o.a. snowboarden, cross country (15 km heren) en skiën (combinatie dames, de afdaling), ijshockey (halve finale dames), skispringen (120 m schans), skeleton (single heren) en o.a. kunstrijden (de verplichte kür bij het ijsdansen). Ned.2, 18.00-22.15u.

Sport.

Eredivisie live. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd uit de eredivisie van NEC tegen FC Twente. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL5, 20.00-22.45u.