Strijd om Frans Hals

Het Frans Hals Museum is boos. Onlangs investeerde het veel tijd en geld in onderzoek naar het schilderij Portret van Pieter Jacobsz. Olycan (1629), dat uiteindelijk aan Frans Hals kon worden toegeschreven. Conservator Pieter Biesboer en restaurator Martin Bijl deden het onderzoek op uitnodiging van David Koetser Gallery in Zürich, die de eigenaar van het schilderij vertegenwoordigt. Als dank zou de eigenaar het schilderij in bruikleen geven aan het museum, na vertoning op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht (10 - 19 maart). Maar gisteren kondigde David Koetser aan dat het schilderij op Tefaf niet alleen wordt getoond, maar ook te koop zal worden aangeboden voor 12,5 miljoen euro.

Conservator Biesboer: 'Koetser houdt zich niet aan de afspraak. Als wij hiervan hadden geweten, hadden we nooit zoveel geïnvesteerd. Ik beschouwde dit project als een samenwerking, maar Koetser stelt zich zelfzuchtig op.'

De eigenaar van het schilderij, die het van een oom erfde, verklaarde eerder aan Biesboer dat hij het schilderij niet wilde verkopen. Behalve de mondelinge afspraak met de eigenaar stond er niets vast over de bruikleen. Voor een definitief contract moest het eerst worden getaxeerd. 'Maar', zegt Biesboer, 'dat werd steeds uitgesteld.' Juridisch heeft het museum dus geen poot om op te staan, maar Biesboer hoopt dat het niet tot een rechtszaak hoeft te komen. 'Ik ga er voorlopig vanuit dat de eigenaar zich gewoon wél aan onze afspraak houdt.'

Medewerker Annemarie van der Hoeven van Koetser Gallery is zich er niet van bewust dat er afspraken zijn geschonden. 'Wij wisten niets van deze afspraak tussen de eigenaar en het Frans Hals Museum. Wij onderzoeken de feiten en beraden ons op een vervolg. Het is jammer dat dit gebeurt; wij hebben altijd plezierig met het museum samengewerkt.'