Pas verschenen

Harrie Geelen: Ooms en tantes / tantes en ooms. Van Oorschot, 138 blz. € 15,-

Nieuwe verhalen. De schrijver van televisieseries als Q & Q en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer, debuteerde voor volwassenen in 2004 met de verhalenbundel Het nijlpaard Ellende, een tragikomisch boek over het leven van een 13-jarige jongen.

Joke van Leeuwen: Wuif de mussen uit. Querido, 46 blz. € 15,95

Derde dichtbundel voor volwassenen. De gedichten werden door Van Leeuwen voorzien van eigen beelden.

Raymond Queneau: Hondgras of Het gelazer (‘Le Chiendent’). Vert. Jan Pieter van der Sterre, Atlas, 318 blz. € 19,90

Herziene vertaling van de roman van Raymond Queneau (1903-1976) waarmee hij in 1933 debuteerde. ‘De geestigste Franse schrijver uit de 20ste eeuw’ werd vooral bekend met zijn boek Exercices de style (1947) waarin hij hetzelfde verhaal op 99 manieren vertelt. Deel 34 in de serie De Twintigste Eeuw. Bij uitgeverij IJzer verscheen een door Hanneke Los herziene vertaling van Een barre winter (‘Un rude hiver’, 125 blz. € 15,50), een roman van uit 1939.

Johan Polak: Het voorbeeldige boek. Balans, 238 blz. € 25,-Bloemlezing uit de literaire essays van uitgever, boekhandelaar en bibliofiel Johan Polak (1928-1992). Volgens Polak verschillen oudheid en het heden niet wezenlijk van elkaar. In zijn opstellen laat hij zien dat mensen van vroeger door dezelfde verlangens en dezelfde drijfveren in beweging worden gezet. Polak schrijft over onder anderen Herodotus, Plato, Baudelaire, Bloem, Flaubert en Couperus. Classicus en dichter Piet Gerbrandy schreef het nawoord.Umberto Saba: Voor de vogels en een vriend Poëzie, proza & brieven. Vert. Yolanda Bloemen, Benno Barnard, Ike Cialone en Viviana Massa, Atlas, 446 blz. € 39,90Bundeling van een groot deel van het werk van de Italiaanse dichter en prozaschrijver Umberto Saba, (1883-1957) die zijn eerste gedichten publiceerde in 1911. Saba's verhalen gaan vooral over zijn jeugd in Triëst, de opkomst van het fascisme en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1953 verscheen de roman, Ernesto, een verhaal over de seksuele gevoelens van een adolescente jongen. De bundel werd samengesteld door Yolanda Bloemen.Pieter Steinz: Klein Cultureel Woordenboek van de wereldliteratuur. Anthos, 172 blz. € 12,50Mini-encyclopedie met een overzicht van grote schrijvers en boeken uit de literatuurgeschiedenis. Daarnaast zijn er aparte hoofdstukken toegevoegd over belangrijke stromingen, begrippen en instituten en over beroemde personages (van de bijbelse Abraham tot de Russische dokter Zjivago). In dezelfde serie verscheen Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek door Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk ( 165 blz. € 12,50).NON-FICTIEPieter de Coninck: Een les uit Pruisen. Nederland en de Kulturkampf, 1870-1880. Verloren, 432 blz. € 40,-Na de Duitse eenwording opende kanselier Bismarck de strijd tegen de socialisten en katholieken in eigen land in de ‘Kulturkampf’. In dit boek wordt de invloed van het Duitse voorbeeld op de Nederlandse politieke en godsdienstige verhoudingen in kaart gebracht.Igor Wijnker: Onder Marrokanen. Een jaar bij FC Chabab. Nieuw Amsterdam, 304 blz. € 18,50Een journalist trekt op met de leden van een Amsterdams-Marokkaanse voetbalvereniging en doet verslag van de worstelingen van Marokkanen in Nederland.Gabriel Zaid: Zo veel boeken. Lezen en uitgeven in een tijd van overvloed. Vertaald uit het Engels door Jaap Sietse Zuiderveld. Bert Bakker, 124 blz. € 15,–Elke dertig seconden verschijnt er een boek. De Mexicaanse dichter Zaid laat zijn gedachten gaan hoe een keuze te maken uit het overweldigende aanbod.Balans, 238 blz. € 25,-

Bloemlezing uit de literaire essays van uitgever, boekhandelaar en bibliofiel Johan Polak (1928-1992). Volgens Polak verschillen oudheid en het heden niet wezenlijk van elkaar. In zijn opstellen laat hij zien dat mensen van vroeger door dezelfde verlangens en dezelfde drijfveren in beweging worden gezet. Polak schrijft over onder anderen Herodotus, Plato, Baudelaire, Bloem, Flaubert en Couperus. Classicus en dichter Piet Gerbrandy schreef het nawoord.

Umberto Saba: Voor de vogels en een vriend Poëzie, proza & brieven. Vert. Yolanda Bloemen, Benno Barnard, Ike Cialone en Viviana Massa, Atlas, 446 blz. € 39,90

Bundeling van een groot deel van het werk van de Italiaanse dichter en prozaschrijver Umberto Saba, (1883-1957) die zijn eerste gedichten publiceerde in 1911. Saba's verhalen gaan vooral over zijn jeugd in Triëst, de opkomst van het fascisme en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1953 verscheen de roman, Ernesto, een verhaal over de seksuele gevoelens van een adolescente jongen. De bundel werd samengesteld door Yolanda Bloemen.

Pieter Steinz: Klein Cultureel Woordenboek van de wereldliteratuur. Anthos, 172 blz. € 12,50

Mini-encyclopedie met een overzicht van grote schrijvers en boeken uit de literatuurgeschiedenis. Daarnaast zijn er aparte hoofdstukken toegevoegd over belangrijke stromingen, begrippen en instituten en over beroemde personages (van de bijbelse Abraham tot de Russische dokter Zjivago). In dezelfde serie verscheen Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek door Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk ( 165 blz. € 12,50).

NON-FICTIE

Pieter de Coninck: Een les uit Pruisen. Nederland en de Kulturkampf, 1870-1880. Verloren, 432 blz. € 40,-Na de Duitse eenwording opende kanselier Bismarck de strijd tegen de socialisten en katholieken in eigen land in de ‘Kulturkampf’. In dit boek wordt de invloed van het Duitse voorbeeld op de Nederlandse politieke en godsdienstige verhoudingen in kaart gebracht.Igor Wijnker: Onder Marrokanen. Een jaar bij FC Chabab. Nieuw Amsterdam, 304 blz. € 18,50Een journalist trekt op met de leden van een Amsterdams-Marokkaanse voetbalvereniging en doet verslag van de worstelingen van Marokkanen in Nederland.Gabriel Zaid: Zo veel boeken. Lezen en uitgeven in een tijd van overvloed. Vertaald uit het Engels door Jaap Sietse Zuiderveld. Bert Bakker, 124 blz. € 15,–Elke dertig seconden verschijnt er een boek. De Mexicaanse dichter Zaid laat zijn gedachten gaan hoe een keuze te maken uit het overweldigende aanbod. Verloren, 432 blz. € 40,-

Na de Duitse eenwording opende kanselier Bismarck de strijd tegen de socialisten en katholieken in eigen land in de ‘Kulturkampf’. In dit boek wordt de invloed van het Duitse voorbeeld op de Nederlandse politieke en godsdienstige verhoudingen in kaart gebracht.

Igor Wijnker: Onder Marrokanen. Een jaar bij FC Chabab. Nieuw Amsterdam, 304 blz. € 18,50Een journalist trekt op met de leden van een Amsterdams-Marokkaanse voetbalvereniging en doet verslag van de worstelingen van Marokkanen in Nederland.Gabriel Zaid: Zo veel boeken. Lezen en uitgeven in een tijd van overvloed. Vertaald uit het Engels door Jaap Sietse Zuiderveld. Bert Bakker, 124 blz. € 15,–Elke dertig seconden verschijnt er een boek. De Mexicaanse dichter Zaid laat zijn gedachten gaan hoe een keuze te maken uit het overweldigende aanbod. Nieuw Amsterdam, 304 blz. € 18,50

Een journalist trekt op met de leden van een Amsterdams-Marokkaanse voetbalvereniging en doet verslag van de worstelingen van Marokkanen in Nederland.

Gabriel Zaid: Zo veel boeken. Lezen en uitgeven in een tijd van overvloed. Vertaald uit het Engels door Jaap Sietse Zuiderveld. Bert Bakker, 124 blz. € 15,–

Elke dertig seconden verschijnt er een boek. De Mexicaanse dichter Zaid laat zijn gedachten gaan hoe een keuze te maken uit het overweldigende aanbod.