Ongewapend beton bij parkeergarage A'dam

Uit onderzoek van TNO blijkt dat er geen gewapend beton is gebruikt bij de bouw van een parkeergarage aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West. Twee weken geleden ontstond een tien meter lange scheur in het dak van de parkeergarage. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Fortis, de eigenaar van het gebouw.

Volgens het stadsdeel bestaat er ondanks de afwezigheid van wapening in het beton op het moment geen instortingsgevaar. 'Er zijn namelijk voldoende maatregelen getroffen om de veiligheid te garanderen voor bewoners, ondernemers en winkelend publiek.' Met stalen constructies zijn noodvoorzieningen aangebracht.

Het stadsdeel wil nog niet de conclusie trekken dat het ontbreken van gewapend beton de directe oorzaak is van de scheur en de verzakking van de parkeergarage. De belangrijkste vraag volgens het stadsdeel is nu hoe het kan dat er geen gewapend beton is gebruikt, terwijl er zoveel regels en toezichthouders zijn. Het stadsdeel heeft inmiddels aan de Inspectie van VROM gevraagd om een onafhankelijk onderzoek.

De problemen op het plein ontstonden op 1 februari toen een zware vrachtwagen het plein opreed om een winkel te bevoorraden. Op dat moment ontstond een scheur in het plein. Uit voorzorg werden de markt en alle winkels en horecagelegenheden ontruimd. Ook enkele bewoners moesten hun huizen verlaten. Het plein is nog steeds niet helemaal open. De markt staat inmiddels op een andere plek.

Aannemer Hillen & Roosen, een van de hoofduitvoerders van de aanleg van het Bos en Lommerplein, weigert commentaar.