Niet alleen jongens zijn ingewikkeld

Eindelijk krijgt Ruby, alias Roo, vijftien jaar, op school seksuele voorlichting. Maar de lessen brengen niet de praktische tips en uitleg waarop ze had gehoopt. Het is onder meer de omgang met de andere sekse die haar zo zwaar valt dat ze met angstaanvallen bij een psychiater belandt. In de komische jeugdroman 15 jongens, 4 kikkers & ik beschrijft de Amerikaanse E. Lockhart bij monde van Ruby hoe je als puber in de war kunt zijn.

Hilde Hagerup Foto Querido Querido

Van de psychiater moet Ruby een lijst maken van vriendjes die ze ooit heeft gehad, had willen hebben of per ongeluk had. Alle jongens zijn ingewikkeld, stelt Ruby, op één na. “Toen ik in de brugklas zat, was Tommy Hazard (een blonde Californiër) de beste surfer van zijn leeftijd. [...] In de tweede klas had Tommy Hazard een hanenkam en reed hij op een skateboard. [...] Tegen de tijd dat ik in de derde zat [...] had hij een oude Vespa.' Ruby heeft haar Tommy Hazard verzonnen. Haar vriendin heeft ook er ook een, een Tommy die altijd hetzelfde blijft, terwijl Ruby's droomjongen steeds verandert.

Nog ingewikkelder dan jongens zijn andere meisjes, ontdekt Ruby. Ze woont op een woonboot, houdt van Woody Allen, is eigenzinnig en intelligent, maar wil per se in de smaak vallen bij wat modieuze meisjes die haar niet (langer) lusten. Een hoop misverstanden en een fikse scheut moedwil maken van Ruby een outcast op school.

15 jongens, 4 kikkers en ik is vlot, het is grappig en ja, het is voorspelbaar want het speelt zich af binnen de muren van een middelbare school. Toch is het boek de moeite waard. Want het is Lockhart uitstekend gelukt zich te verplaatsen in een puber, met alle zorgen en daarmee samenhangende slapstick. Ruby's wereld is klein maar de implicaties van de keuzes die ze maakt zijn uiteindelijk groot. Ze leert “zichzelf te zijn'. Toch klinkt Lockhart nergens zemelig of braaf. Zelfs om de voetnoten in dit vrij origineel vormgegeven boek heb ik hardop moeten lachen.

Zomerzeer van de Noorse debutant Hilde Hagerup gaat over hoe ingewikkeld meisjesvriendschappen kunnen zijn. Meisjes roddelen onderling en konkelen, in dit boek net zo goed als bij Lockhart. Hagerups toon is echter een geheel andere. Zomerzeer kenmerkt zich door een bijna kale, constaterende stijl en is vooral beklemmend. Het verhaal speelt zich bovendien af in de tijd vlak vóór “de jongens'. Jongens doen er weinig tot niets toe, ze spelen alleen een rol als potentiële kapers van een oudere zus.

Het leven van de hoofdpersoon, de twaalfjarige Gerd, is vol vragen die niet gesteld mogen worden. Haar vader is verongelukt op zee. Haar oudere zus Siv was erbij, dat is bekend. Maar ze vertelt er niets over. Ze houdt zich sinds het ongeluk doof en stom. Het enige wat ze nog doet is strandjutten en schoonmaken. Gerd loopt naar uitleg te snakken, en misschien ook wel naar excuses van haar zus. Haar moeder werkt veel, ze hebben weinig geld. Haar enige houvast in het leven is Kajsa, al sinds jaar en dag haar beste vriendin. Dan komen er nieuwe mensen aan de fjord wonen. Mensen met een mooie dochter, Maja. Gerd, Kajsa en Maja beginnen aan een driehoeksdans waaraan geen einde lijkt te komen.

E. Lockhart: 15 jongens, 4 kikkers en ik. Uit het Engels vertaald door Aimée Warmerdam. Vanaf 12 jaar. Fontein, 219 blz. euro 14,95

Hilde Hagerup: Zomerzeer. Uit het Noors vertaald door Bernadette Custers. Vanaf 11 jaar. Querido, 205 blz. euro 13,50

    • Judith Eiselin