NIBC voor kwart in Talpa Capital

Zakenbank NIBC neemt een belang van 25 procent in Talpa Capital, de investeringsmaatschappij van John de Mol. Het bedrijf wordt omgedoopt tot Cyrte Investments - volgens een woordvoerder van Talpa Latijn voor 'vaste waarde'.

De twee aandeelhouders willen een nieuw investeringsfonds opzetten, waarin ook andere professionele beleggers kunnen participeren. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

Het nieuwe fonds wil zich uitsluitend op zowel beursgenoteerde als private bedrijven in de telecom-, media- en technologiesector wil richten, hoopt op een omvang tussen de 1 en 1,5 miljard euro. Los van dit fonds blijft Cyrte Investments het vermogen van John de Mol beheren.

De eigenaar van televisiestation Talpa zette in 2000, na de verkoop van Endemol aan het Spaanse Telefónica, een eigen investeringsmaatschapij op. Daarmee investeerde hij in uiteenlopende beleggingen die ook aan de media gerelateerd zijn: kinderzender Jetix Europe, internetprovider Lycos Europe, artiestenmanagementbureau Sanctuary Group en de tv-producent The Television Corporation. Eerdere belangen in voetbalclub Manchester United, sportautofabrikant Spyker, producent HIT Entertainment en de spelletjesmaker Ubisoft zijn inmiddels afgestoten.

Bij Talpa Capital werken op dit moment tien mensen. Woordvoerder Thomas Notermans verwacht dat daar in de nieuwe samenstelling meer mensen bij zullen komen.

NIBC is sinds december de nieuwe naam voor zakenbank NIB Capital, die vorig jaar door de pensioenfondsen ABP en PGGM werd verkocht aan een consortium van investeerders onder leiding van de Amerikaan J.C. Flowers. Ook ABN Amro en Delta Lloyd behoren tot de nieuwe aandeelhouders.

NIBC is niet de eerste bank die participeert met John de Mol. Rabobank kocht vorig jaar een belang van 20 procent in Talpa Media, het moederbedrijf van televisiestation Talpa en Radio 538. Dat bedrijf staat los van Talpa Capital.