Nederland wil Europees fiat voor vaccinatie van pluimvee

Nederland wil volgende week toestemming van de Europese Unie krijgen voor het preventief vaccineren van pluimvee in de strijd tegen het ook voor mensen dodelijke vogelgriepvirus H5N1. Dat heeft het ministerie van Landbouw gisteren bekendgemaakt.

Met de maatregel wil minister Veerman (Landbouw, CDA) voorkomen dat mogelijk miljoenen stuks pluimvee preventief moeten worden gedood bij een uitbraak van vogelgriep in Nederland. In 2003 had zo'n uitbraak de vernietiging van 30 miljoen kippen en andere vogels tot gevolg. Dit leidde tot grote onrust, vooral onder houders van hobbykippen.

Vaccinatie zou gelden voor hobby- en scharrelkippen. Europese toestemming is vereist wegens de export van pluimvee en eieren naar derde landen. Nederland voerde vorig jaar voor 1,25 miljard euro aan pluimvee(vlees) uit en voor 450 miljoen aan eieren.

Vooral scharrelkippen worden de dupe van de ophokmaatregel die Veerman woensdag met onmiddellijke ingang, maar facultatief, afkondigde. Vanaf maandag is het ophokken verplicht.

Nederland opereert bij het preventief vaccineren in Europa met Frankrijk samen. Frankrijk en Nederland behoren tot de EU-landen met het meeste pluimvee. Frankrijk kondigde deze week de vaccinatieplannen aan tijdens beraad van het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid in Brussel. In enkele Franse gebieden is vaccinatie al in gang gezet, overigens zonder fiat van de Europese Commissie.

De vaccinatieplannen worden maandag bij de Europese Commissie besproken. Dinsdag is er een extra zitting van het Permanent Comité, die volgens de Nederlandse plaatsvervangend Chief Veterinarian Officer, Martijn Weijtens, geheel aan de vaccinatieproblematiek zal zijn gewijd.

Het preventief inenten van dieren tegen de vogelgriep is omstreden in de EU, omdat gevaccineerde dieren slecht te onderscheiden zijn van besmette.

De EU-landen stemden gisteren unaniem in met maatregelen als vervoersverboden in gebieden waar een uitbraak van vogelgriep is geweest.

vogelgriep: pagina 3