Na zondag kouder

Dit weekeinde zit een weersverbetering er voor Nederland nog niet in. Zowel morgen als zondag is de kans op een periode met regen of buien behoorlijk groot. De temperaturen handhaven zich daarbij op een niveau van 6 of 7 graden en de wind wordt geleidelijk oostelijk.

Bepalend is een complex lagedrukgebied waarin zich boven het noordwesten van Frankrijk een aparte kern vormt, die zondag en maandag langzaam naar Nederland opschuift. Aan de noordflank van dit systeem gaat de wind zondag uit het oosten waaien.

Vanavond en vannacht is de wind zuidwestelijk. De buien die nog in het zuidoosten en oosten kunnen vallen, trekken weg. Daarna is het vrijwel overal enige tijd droog. De temperatuur daalt tot waarden rond 2 of 3 graden.

Morgen begint de dag op de meeste plaatsen droog. Er zijn wolkenvelden. Lokaal kan de zon zich laten zien. Later op de dag neemt de bewolking vanuit het zuiden opnieuw toe, op nadering van een storing die bij het zich ontwikkelende Franse lagedrukgebied hoort. Uit die bewolking gaat het later regenen. Bij een matige zuidelijke wind stijgt het kwik tot 6 of 7 graden.

Ook zondag lijkt een regenachtige dag te worden bij temperaturen rond 6 graden. Vanaf maandag voert een naar noordoost draaiende wind koudere lucht aan. In de nachten daalt het kwik naar waarden rond het vriespunt, overdag wordt het 3 graden. De sneeuwkans neemt toe.