Monfils, Gasquet, Hrbaty, Safin...

Toernooidirecteur Richard Krajicek beleefde gisteren een zware dag. Na Federer en Verkerk, trokken ook de tennissers Safin, Monfils, Gasquet en Hrbaty zich terug voor Ahoy'.

15-02-2004, ROTTERDAM. ABN/AMRO TENNIS TOERNOOIDIRECTEUR RICHARD KRAJICEK TIJDENS DE LOTING. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Richard Krajicek had gisterochtend nog vrolijk geroepen dat het er goed voor stond met het spelersveld van het ABN Amro-tennistoernooi. 'Normaal gesproken loopt op de donderdagochtend mijn mailbox vol met afzeggingen, maar behalve Roger Federer lijkt vrijwel iedereen mee te doen', sprak de toernooidirecteur hoopvol.

Een paar uur later later trokken achtereenvolgens Gaël Monfils, Richard Gasquet, Dominik Hrbaty en Marat Safin zich terug voor het indoorevenement dat maandag in sportpaleis Ahoy' begint. 'Ik heb het toernooi met mijn opmerkingen een kiss of death gegeven', concludeerde Krajicek vanmorgen nog met gevoel voor zelfspot. 'We kunnen nu niets meer doen dan hopen dat de mensen toch mooi tennis te zien krijgen. Er zitten nog steeds vier spelers uit de toptien (Rafael Nadal, Ivan Ljubicic, Nikolai Davidenko en David Ferrer, red.) in het toernooi.

Kan je gisteren een beetje beschrijven?

Krajicek: 'Het begon goed. Ik had 's ochtends nog de manager van Safin aan de lijn om te vragen hoe laat hij zou komen. Toen leek er niets aan de hand. Daarna kreeg ik de afzeggingen van Monfils, Gasquet en Hrbaty binnen. Stuk voor stuk jammer, maar er was nog mee te leven. In de avond kwam het telefoontje van de manager van Safin. Hij vertelde me dat Safin nog te veel hinder ondervindt van zijn knieblessure. Het had volgens hem geen zin naar Rotterdam te komen. Ja, dan baal je wel. Ik heb direct met Ahoy' en de bank (hoofdsponsor ABN Amro, red.) gebeld. Hoe vervelend ook, er moet zo snel mogelijk een persbericht de deur uit.'

Valt er nog iets te repareren?

'Nee. We hebben de wildcards vergeven aan Sjeng Schalken, Raemon Sluiter en Antal van der Duim. Zij komen. Verder hadden we het veld behoorlijk dicht getimmerd. Alle spelers die enigszins haalbaar waren, hebben we de voorbije maanden vastgelegd.'

In hoeverre kun je je als toernooidirecteur wapenen tegen afzeggingen van tennissers?

'Daar kun je niets aan doen. We hebben nu te maken met een grote blessuregolf. Zelfs op het toernooi om de Masters Cup (het officieuze WK, red.) ontbrak een aantal topspelers. Ik begrijp het als tennissers zeggen dat het seizoen te lang duurt. Daar gaat de ATP (spelersvakbond voor tennisprofs, red.) ook wat aan doen. Volgens de plannen moet het tennisseizoen in 2008 in oktober klaar zijn. Ik juich het toe dat er gesneden gaat worden in de kalender. Alleen hoop je als toernooidirecteur dat je eigen evenement gespaard blijft. Ik ga bijvoorbeeld over een paar weken naar Key Biscayne om over de kalender te praten. Ik heb er wel vertrouwen in dat ons toernooi kan blijven.'

Wat gebeurt er met de affiches, posters en reclame-uitingen waar namen op staan van spelers die nu niet naar Ahoy' komen?

'In de media zullen we daar niet meer mee adverteren. Maar de toegangskaartjes zijn al gedrukt. En je kan in hal 1 van het sportpaleis wel de grote poster van Federer weghalen, maar dan zit je met een gat. Het komt ook voor dat een topper er op de eerste dag uit ligt. Dan laat je ook alles hangen.'

Is het ergste leed geleden of zijn verdere verrassingen niet uitgesloten?

'Je weet het nooit. Tim Henman heeft voor vandaag een vlucht naar Nederland geboekt. Maar de zekerheid dat hij speelt heb ik daar nog niet mee. Vorige week trok hij zich ook op het laatste moment terug voor het toernooi van Marseille.'

    • Koen Greven