Kamers vol Nijntjes, maar géén 'Nijntje-saus'

Morgen gaat in Utrecht het Dick Bruna Huis open. Het is zowel een peutermuseum over Nijntje als een sober overzicht van het oeuvre van haar schepper, Dick Bruna.

Het lees- en luisterkamertje in het Dick Bruna Huis, behangen met boekjes. De verhaaltjes waar je naar kunt luisteren zijn ook door Dick Bruna ingesproken. Foto Evelyn Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 15-02-2006 Dick Bruna Huis, Centraal Museum. Op 18 februari opent het Dick bruna Huis, een nieuw thuis voor Nijntje. Nijntje is in 50 jaar uitgegroeid tot een internationale bekendheid als personnage in kinderboeken en als design icoon. Computers, Nijnteboekjes in alle talen, headphones, hoofdtelefonen, vermaken kinderen van alle leeftijden. Foto: Evelyne Jacq Musea Boeken Jacq, Evelyne

Veertig centimeter boven de grond hangen vier ingelijste tekeningen. Op perfecte peuterhoogte. In eerste instantie lijkt het Dick Bruna Huis, dat morgen opengaat, een Nijntje-museum voor de allerkleinsten. In de gang word je verwelkomd door een reusachtig gouden Nijn, een geschenk van de Bijenkorf ter ere van de vijftigste verjaardag van het konijn. Een knus lees- en luisterkamertje met plofpoefjes is tot het plafond toe behangen met internationale Nijntje-uitgaven.

In de 'internationale kamer' even verderop zijn brieven met zelfgemaakte poppetjes van fans uit de hele wereld tentoongesteld. De kleintjes klimmen er op lage kruip-door-sluip-door-meubels waar puzzels en figuren aan bevestigd zijn, kijkdozen in verstopt zitten en kleine vitrines zijn aangebouwd. Daarin staan de bekende figuurtjes opgesteld. Op de muur is Nijntje de Musical geprojecteerd, en er zijn computerschermpjes voor interactieve peuters.

Naast deze ruimte is de statige Regentenkamer ingericht met de eerste werken van Bruna en hangen er oude foto's van de 78-jarige kunstenaar aan de muur. Het zeventiende-eeuwse pand waar het Dick Bruna Huis in is gevestigd was oorspronkelijk een psychiatrisch ziekenhuis. De uitbundige Regentenkamer is door architect Peter Versseput teruggebracht tot een 'eenvoudig, harmonieus decor, dat uitstekend past bij Bruna's filosofie', aldus Versseput bij een voorbezichtiging afgelopen woensdag. 'Er mocht geen Nijntje-saus overheen', voegde conservator Marja Bosma toe. Het kleurgebruik en de inrichting zijn eerlijk, simpel en direct.

Het Dick Bruna Huis is onderdeel van het tegenovergelegen Centraal Museum. Daar kan het toegangsbewijs gekocht worden, net als voor de andere huizen die bij het museum horen, het Rietveld Schröderhuis en het Landgoed Amelisweerd. Utrecht is de woon- en werkplaats van Dick Bruna. Al fietsend door het oude stadscentrum verzint hij de meeste verhaaltjes voor zijn Nijntje-boeken. Hij komt regelmatig zelf langs in het museum.

De gelaagde aandacht voor kinderen en volwassenen is de charme van de inrichting van het gebouw. Want boven de serie tekeningen op peuterhoogte hangen tekeningen en teksten op 'gewone' ooghoogte. Let ook op de 'fresco's' boven de deuren: zwarte lijntekeningen van alledaagse familie Pluis-momenten.

De bovenverdieping volgt Bruna's stilistische ontwikkeling van 1955 tot nu. Hier is zijn gigantische grafische oeuvre te bewonderen: affiches, opdrachten voor campagnes, postzegels en boekomslagen voor Havank, de Saint, Maigret, Sartre en de Zwarte Beertjes. Op videobeelden en schetsvellen is heel goed de werkwijze van Bruna te zien. Interessant zijn de vergelijkingen met stijlverwanten Rietveld en Mondriaan en inspiratiebronnen Fernand Leger en Henri Matisse.

De duizenden Japanse meisjes tussen de twintig en de dertig jaar die in het Dick Bruna Huis worden verwacht, zullen waarschijnlijk de meeste tijd in de met Nijntje-merchandise gevulde winkel op de begane grond doorbrengen.

Dick Bruna Huis, Agnietenstraat 2 Utrecht. Openingstijden: di t/m zo 10 tot 17 uur. Inl.: 030-23623921, info@dickbrunahuis.nl

    • Viola Lindner