Israël gaat 'Hamasstan' boycotten

Onmiddellijk na de installering morgen van het door Hamas gedomineerde Palestijnse parlement, begint Israël met de verbreking van alle contacten met de Palestijnse Autoriteit. Met uitzondering van bijzondere humanitaire gevallen wordt aan alle Palestijnen - duizenden arbeiders, zakenlieden en politieke vips - de toegang tot Israël ontzegd en zullen alle grensovergangen worden gesloten.

Het ministerie van Defensie heeft een lange lijst van boycotmaatregelen opgesteld die vandaag goedgekeurd zal worden door waarnemend premier Olmert en zondag door het kabinet. De maatregelen, waaronder volledige stopzetting van de doorvoer van Palestijnse producten en bevriezing van bancaire overschrijvingen, worden geleidelijk ingevoerd.

De bouw van een speciale grensovergang voor Palestijnse goederen van en naar Egypte wordt stopgezet als Hamas de controle over de Palestijnse veiligheidsdiensten overneemt. Alle leden van het parlement en de regering zullen vanaf zaterdagavond behandeld worden als leden van verboden terroristische organisaties en geen passen krijgen om tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te reizen.

Zodra Hamas toetreedt tot het parlement en daarmee deel uitmaakt van het politieke systeem, beschouwt Israël de Palestijnse Autoriteit als 'Hamasstan, een terroristische, vijandelijke natie.' Deze uitspraak is van minister van Defensie Mofaz. Of Fatah, de beweging van president Abbas deel zal zijn van de regering, maakt voor Israël geen verschil. Fatah wordt dan net zo behandeld als Hamas, volgens Israël een verboden terroristische organisatie.

Een uitzondering zijn de humanitaire transporten van levensmiddelen en medicijnen van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen en patiënten van het Rode Kruis. Op de lijst van maatregelen staat ook het afsluiten van water en elektriciteit. Israël geeft geen toestemming voor de aanleg van een nieuwe haven in de Gazastrook.