Hajenius wordt Zweeds

De sigarenliefhebber merkt er niets van, als het goed is: de verkoop van het gerenommeerde sigarenmerk Hajenius. Het merk, nu nog eigendom van de Zwitserse Burger Groep, komt in handen van het Zweedse tabaksconcern Swedish Match. Het statige art-decopand van Hajenius aan het Amsterdamse Rokin, verkooppunt sinds 1915, is onderdeel van de transactie.

De verkoop past in de strategie van Burger Groep om zich minder te richten op de markt voor de grotere premium-sigaren, waar Hajenius om bekendstaat, en meer op de kleinere cigarillo-sigaren. Dat zegt een woordvoerder van Ritmeester, onderdeel van Burger Groep. Ritmeester maakt nu nog de Hajenius-sigaren. Burger Groep verkoopt ook sigarenmerk Oud Kampen aan de Zweden. Overnamebedragen worden niet bekendgemaakt. Ritmeester fabriceert de sigaren in Duitsland.

'De consument gaat er helemaal niets van merken, nul', aldus een woordvoerder van Swedish Match in Nederland. 'Sigarenrokers hangen sterk aan de smaak die ze gewend zijn. Marketingtechnisch zou het stom zijn om daar iets aan te veranderen.'

Swedish Match zegt de productie van Hajenius te gaan verplaatsen, maar weet nog niet waarheen: België of Indonesië. Het concern bezit ook de merken Heeren van Ruysdael en Justus van Maurik.