Franse 'gifpil' tegen overname

Franse bedrijven krijgen de beschikking over een 'gifpil' om zich te beschermen tegen een vijandige overname. Het Franse ministerie van Financiën heeft bevestigd dat volgende week voor te zullen stellen tijdens een behandeling van een nieuwe overnamewet in de senaat.

De 'gifpil' betekent dat Franse bedrijven bij een vijandig overnamebod hun aandeelhouders kunnen aanbieden om tegen een lagere prijs in te tekenen op aandelen. De aandeelhouders moeten zelf met deze constructie instemmen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Wanneer zij van de constructie gebruikmaken, moet dat leiden tot een waardevermeerdering van het bedrijf en tot een hogere prijs voor de overname. Deze constructie is naar Amerikaans voorbeeld, waar dit sinds de jaren tachtig al een gebruikelijke procedure is om een bedrijf tegen vijandige overnames te beschermen.

De nieuwe Franse beschermingsconstructie komt op het moment dat een vijandig overnamebod van staalbedrijf Mittal Steel op zijn concurrent Arcelor tot felle reacties heeft geleid. Arcelor, dat enkele jaren geleden is ontstaan uit een fusie tussen Franse, Belgische en Spaanse staalbedrijven, geldt in Frankrijk nog als een nationale kampioen. Maar het voorstel van Parijs heeft geen gevolgen voor deze overnamestrijd, omdat Arcelor zijn hoofdvestiging in Luxemburg heeft. Daardoor valt deze overnamepoging niet onder de Franse wet.

De staalstrijd heeft het debat in Frankrijk over de bescherming van bedrijven tegen vijandige overnames de laatste weken opnieuw op gang gebracht. Maar volgens het ministerie van Financiën werd deze nieuwe constructie al langer voorbereid.

Het Franse parlement behandelt momenteel een nieuwe overnamewet, die de Europese overnamerichtlijn volgt. Het aanvankelijke wetsontwerp stuitte op kritiek uit Brussel en van het Franse bedrijfsleven.