'Doodseskaders tegen sunnieten'

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzoek toegezegd naar anti-sunnitische doodseskaders in zijn rangen. Die toezegging kwam nadat het Amerikaanse leger in Irak gisteren voor het eerst bewijzen openbaar maakte voor het functioneren van dergelijke als politie- of andere veiligheidseenheden vermomde doodseskaders.

Er wordt al langer vermoed dat in Irak van hogerhand standrechtelijke executies van sunnieten worden georganiseerd. Daarbij wordt vooral gewezen op het door shi'ieten gedomineerde ministerie van Binnenlandse Zaken. Alleen al in Bagdad zijn de afgelopen vier dagen de lijken van zeker dertig slachtofffers gevonden van geheime executies.

De beschuldiging van Iraakse overheidsbetrokkenheid bij het instrueren van doodseskaders kwam gisteren uit de mond van de de Amerikaanse generaal Rick Lynch, verantwoordelijk voor de opleiding van politietrainingsteams in Irak. Hij zei dat Amerikaanse militairen afgelopen maand 22 Iraakse politieagenten aanhielden bij een controlepost, die van plan waren een sunniet te ontvoeren en vervolgens te doden.

De agenten droegen uniformen van de verkeerspolitie. Volgens Lynch waren er onder de aangehouden agenten in dienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken vier 'leiders'. De andere achttien waren agenten die 'waarschijnlijk orders opvolgen'.

Lynch zei dat er heel waarschijnlijk nog meer betrokkenen vrij rondlopen, maar hij zei ook dat het om een op zichzelf staand incident kan gaan. 'We hebben geen aanwijzingen dat ze dit (het uitvoeren van moordopdrachten) in het verleden vaker hebben gedaan. (..) We zeggen niet dat het niet (eerder) gebeurd kan zijn, maar daar zijn we niet van op de hoogte.'

De onderminister van Binnenlandse Zaken, generaal Hussein Kamal, zei dat het onderzoek naar de doodseskaders zich richt op het incident van vorige maand. De vier hoofdverdachten zitten in de Abu Ghraib-gevangenis en de overigen in andere gevangenissen. 'Nadat de Iraakse autoriteiten door de Amerikanen werden geïnformeerd over de zogeheten commando-eenheden die betrokken zijn bij moorden, heeft het ministerie onmiddellijk een onderzoekscommissie samengesteld om na te gaan wat er eigenlijk is gebeurd', zei generaal Kamal.

Begin 2005 meldde Newsweek dat het Pentagon steun overwoog aan Iraakse doodseskaders in de strijd tegen sunnitische rebellen en hun sympathisanten.