De stemming

SGP zegt nee

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) voert een tegencampagne tegen minister De Geus (Sociale Zaken, CDA). De minister riep onlangs op om op een vrouwelijke kandidaat te stemmen bij de aanstaande raadsverkiezingen. Zijn ministerie organiseert een Stem op een vrouw-campagne.

Tweede-Kamerlid Bas van der Vlies (SGP) vroeg de minister gisteren schriftelijk om de campagne stop te zetten. Afgelopen weekend werd de minister nog bekritiseerd op de SGP-jongerendag vanwege zijn campagne.

Van der Vlies denkt dat vrouwen zelf ook niet blij zullen zijn met de campagne. 'Ik hoor vaak bij dit soort campagnes, dat vrouwen op hun kwaliteit gekozen willen worden en niet omdat ze vrouw zijn.'

Hij vindt niet dat mensen niet op een vrouw moeten stemmen: 'Iedereen moet dat helemaal voor zichzelf uitmaken.'

Denkt Van der Vlies dat De Geus de campagne stop zal zetten? 'Ik hoop dat de minister mijn advies opvolgt, maar als u mij vraagt of ik denk dat hij het ook zal doen, moet ik een beetje glimlachen.' Een woordvoerder van Sociale Zaken laat weten dat de campagne maandag begint. (IK)

Parodieposter

Met zelfverzekerde blik staan de drie kandidaten van D66 in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven op de poster van de partij. Lijsttrekker John Bijl staat, streng kijkend, met de armen over elkaar in het midden. Die poster kennen we, zegt Leefbaar Rotterdam. Die partij had al een paar weken geleden een identieke poster gemaakt, met lijsttrekker Marco Pastors in het midden. Hij wordt omringd door de nummers twee en drie van de lijst, Marianne van den Anker en Ronald Sørensen.

Leefbaar Rotterdam is boos over het plagiaat van D66. En hiermee heeft Bijl precies bereikt wat hij wilde. 'De poster is een persiflage op die van Leefbaar Rotterdam', zegt hij. De slogan van die partij, 'Omdat we houden van deze stad', irriteerde hem. De mensen die er wonen zijn belangrijker, zegt hij. Hij heeft de slogan veranderd op zijn parodieposter: 'Wij houden van de stad, maar vooral van de mensen.'

Overigens lijken beide posters sprekend op de poster waarmee de PvdA in 2003 de campagne voor de landelijke verkiezingen voerde. Bos stond op die poster ook in het midden, omringd door kandidaten. Bijl: 'Daar had ik nog niet bij stilgestaan. (GV)

Aldus...

'Ik ben de afgelopen jaren ontzettend geïrriteerd geraakt door de zin: 'we moeten beter luisteren naar de burger'. De burger is klant, de burger is koning.' (Tweede-Kamerlid Naïma Azough (GroenLinks) tijdens een verkiezingsdebat gisteren in de Rode Hoed)

'U en ik zouden erg verdrietig worden van het vooruitzicht na een dag zware fysieke arbeid, kletsnat en koud, iets te moeten zien te maken van een noodrantsoen, in een tentje waarin je net rechtop kunt zitten.' (VVD-minister Henk Kamp van Defensie op trainingskamp in Bergen, Noorwegen)

Wel leven, niets kunnen

Minder regels, meer integratie. Politici uit acht gemeenten debatteren in de Amsterdamse Rode Hoed.

Er zijn zo'n vierhonderd politici in Amsterdam, zei VVD-wethouder Mark van der Horst gisteravond in de Rode Hoed. 'Dat moeten er tweehonderd minder worden.' En achter die politici, zei hij, zitten duizend ambtenaren. 'Die kunnen ook wel naar huis.'

Het verkiezingsdebat De gemeente leeft!, met lokale lijsttrekkers uit acht steden, was aangekondigd als 'spannend'. Maar er ontstond nauwelijks discussie over de onderwerpen van de avond: integratie, ambtelijke regels en lokale democratie. Integratie - we moeten 'gemengd' bouwen. Regels - 'drastisch in snijden'. En politici moeten nóg beter luisteren naar burgers.

Wat moet je op zo'n bijeenkomst doen om toch op te vallen? Mark van der Horst over regels: 'Je wordt in Amsterdam één keer geboren. Maar je moet drieëntwintig handelingen doen voordat je bent overleden.'

De lokale politici konden vrijuit praten over plannen die ze de afgelopen jaren hadden bedacht voor hun stad. Er waren bijna geen collega's die wisten over welke plannen het ging en wat er misschien niet aan deugde. 'Bij ons in Utrecht..' 'Maar wij in Delft..'

Eén keer ging het anders. ChristenUnie-lijsttrekker Joël Voordewind zei dat het probleem van de zwarte scholen vooral een probleem was van achterstandsscholen. 'Die heb je op de Veluwe ook.' Het ging erom, zei hij, dat je die scholen als gemeente goed begeleidt.

VVD-lijsttrekker Halbe Zijlstra uit Utrecht was het meteen met hem eens. Hij vertelde over een school in de wijk Overvecht, het Vader Rijn College. Volgens Zijlstra is 95 procent van de leerlingen allochtoon. 'En ze scoren geweldig.'

Maar kwam dat echt door de begeleiding van de gemeente? Een vrouw in het publiek vroeg naar het Niels Stensen College, een school in Utrecht die in 2003 was gesloten. 'Omdat er geen leerlingen meer waren', zei Zijlstra. Zijn PvdA-collega Rinda den Besten zei: 'De kwaliteit van het onderwijs was te slecht geworden.'

Een andere vrouw in het publiek werd kwaad. Zij had op die school gezeten. De kwaliteit was goed. Maar docenten waren overspannen geraakt omdat ze werden geïntimideerd door zwarte leerlingen. De gemeente had, zei ze, voor begeleiding van de docenten moeten zorgen. Zijlstra: 'We hebben daar wat laten liggen. Maar de gemeente gaat helaas alleen nog over de schoolaccommodaties.' Einde discussie. (PdK)

    • Guus Valk
    • Inger Kuin
    • Petra de Koning