De Breij sterk in actuele soloshow vol mooie liedjes

Dit wordt 'een gezellige, positieve show,' zegt Claudia de Breij met monter cynisme, nadat ze in een gaaf openingsliedje heeft bezongen wat een satiricus tegenwoordig allemaal boven het hoofd kan hangen. Ze begint over Mies Bouwman aan wie ze de titel van haar derde soloprogramma heeft ontleend, laat ons weten dat ze 'altijd een warme vakvrouw in een gezellig broekpak' wilde worden, en haalt tragikomische herinneringen op aan de tv-show In de hoofdrol.

Maar al snel maakt ze toch, behendig schakelend, haar eerste gevatte grappen over de actualiteit, en daarna wil de hedendaagse werkelijkheid uit haar liedjes en conferences niet meer wijken.

Claudia de Breij, ook bekend als kordaat radio- en tv-presentatrice, laat in Hallo lieve mensen vooral zien hoe verbazend sterk ze zich heeft ontwikkeld sinds ze ruim drie jaar geleden - nog enigszins onzeker - haar eerste theaterprogramma speelde. Fraai vervlochten is in dit optreden het relaas van een vrouw die door de eeuwen amusement heeft gebracht voor de troepen aan de vele fronten, en nu dus van plan is naar Uruzgan te gaan. Freek de Jonge en Albert West waren haar vóór, zegt ze bozig, maar ditmaal wil ze er als eerste bij zijn. Want stel je voor dat BZN er zijn afscheidstournee komt maken: 'Dat zal mij niet gebeuren.' Een schoolvoorbeeld van snel en alert cabaret vind ik dat.

En zo blijft de actualiteit in deze show een overheersend thema, in doeltreffende conferences en wondermooie liedjes bij het resonerende rock-ritme van haar begeleiders Sander Geboers, Rogier Wagenaar en Thijs Lodewijk. Dit drietal speelt bovendien een extra actieve rol in een hoogst grappig hoogtepunt: een persiflage op de kinderheld Ome Willem, tot in de kleinste details nagedaan door Claudia de Breij, maar nu als wapen in de strijd voor de multiculturele maatschappij. Met andere woorden: 'Een broodje shoarma, lusten jullie dat?'

Voorstelling: Hallo lieve mensen, door Claudia de Breij. Gezien: 16/2 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 31/5. Inl. 020-6228074, www.claudiadebreij.nl
    • Henk van Gelder