Cartoons: Rusland grijpt in

_1Rusland wijst Europa de weg. Wat als een krant de profeet Mohammed  afbeeldt? Sluiten die krant, of althans doen alsof.
Gorodskije Vesti (Stadsberichten) te Wolgograd veroorzaakte deze week een relletje met een cartoon. Mohammed, Boeddha, Jezus en Mozes zitten verbaasd rond een beeldscherm waarop voor en tegen cartoons wordt betoogd. ‘Dat hebben wij ze niet geleerd’, zegt Mozes. Mohammed zit met zijn rug richting publiek, want zo is ‘ie.
Het lijkt bijna onmogelijk om aanstoot te nemen aan deze superbrave cartoon. Toch slaagde een lokale afdeling van de partij Verenigd Rusland daarin en stuurde een klacht naar Moskou. De partijafdeling heeft ruzie met de burgemeester, die de broodheer is van ‘Stadsberichten’. Vandaar.
En dan gaat zoiets een eigen leven leiden. President Poetin profileert zich momenteel als soul mate van de moslimwereld, dus leek het zijn openbaar ministerie raadzaam subiet een onderzoeker naar het zuiden te sturen. Hoofdaanklager Sjepel verklaarde dat vrijheid van meningsuiting niet samengaat met ‘het kwetsen van religieuze gevoelens’, een senator sputterde dat de cartoon door de aanwezigheid van Christus, Boeddha en Mozes viervoudige blasfemie is. (Verstop de ikonen!)
De burgemeester van Wolgograd kiest nu eieren voor zijn geld en sluit zijn eigen krant wegens ‘het aanzetten tot sociaal, religieus en etnisch geweld en misbruik van de persvrijheid’. Een journalist van de krant zuchtte vanochtend vermoeid dat zo’n sluiting veel tijd vergt. En of we haar nu met rust willen laten, want ze zat voor een deadline.
Ik vermoed dat ze de naam ‘Stadsberichten’ gewoon in ‘Stadsnieuws’ veranderen en doorwerken. Zo heeft Poetin weer een puntje gescoord in de moslimwereld en mogen de Russische moslims niet klagen. Dat deden ze overigens helemaal niet, ze hebben hier niet zo’n kort lontje na zeventig jaar verplicht atheïsme. De moefti klaagde pas toen men zich begon af te vragen waar hij toch bleef.
Nu zijn de liberalen dus boos. Maar daar zit niemand mee.

    • Coen van Zwol