Biertje

'Ik voel me beroerd. Vierde in de ploegenachtervolging, wat een teleurstelling! Achteraf had ik in de halve finale het team moeten laten starten dat nu om de derde en vierde plaats reed. Eskil Ervik, Håvard Bøkko en Michael Flygind Larsen hadden volgens mij de Canadezen kunnen kloppen.

Maar ja, als je alles van tevoren weet... Ik ging ervan uit dat Øystein Grødum beter zou zijn. Nu konden we het de Canadezen nooit moeilijk maken. In de race om de derde plaats lukte dat wel, tegen Nederland. Vooraf hebben we geprobeerd om ze wat nerveus te krijgen. We zijn hard gestart en hebben ze goed onder druk kunnen zetten, tot twee ronden voor het einde. Geweldige race! Ik moet de jongens complimenteren, ze hebben echt alles gegeven.

Bøkko, achttien jaar, die twee keer op een dag voluit gaat. Larsen, die er in tegenstelling tot gisteren nu wel invloog. En dan Ervik, die zich in twee dagen vier keer helemaal heeft leeg gereden. Na afloop schaatste ik achter hem, hij kon haast niet meer op z'n benen staan. Ik hoefde niet veel te zeggen, he was cooked. Voor zo'n sportman kun je alleen maar groot respect hebben.

Het is nu een klein uur na de race en ik ben me aan het verkleden, want vanavond gaan we met de hele ploeg een biertje drinken met de Noorse kroonprins. Ook dat nog, na zo'n vierde plaats. Maar goed, het is een aardig verzetje voor de jongens. Kunnen ze even aan wat anders denken dan aan schaatsen.

Ik zal de kroonprins vertellen dat ik laatst nog bij z'n vader op visite ben geweest. Half januari kreeg ik van de koning de prijs voor 'coach van het jaar' in Noorwegen. Heb ik hem verteld dat we eigenlijk buren zijn. Vanaf het balkonnetje van mijn appartement in Oslo kijk ik zo uit op het koninklijk paleis.

Ik denk dat ik me er wel doorheen sla vanavond. Maar als ik straks thuis ben, komen de gedachtes weer. Want het gaat gewoon niet zoals ik had gehoopt en verwacht. Nu is Even Wetten weer ziekjes, net voordat de 1.000 meter op het programma staat. Als het eenmaal begint te druppelen, wordt het voor je het weet een hoosbui. Gelukkig reed Petter Andersen vanmorgen in de training 25,3 en 26,0. Zo snel is hij het hele jaar nog niet geweest. Daar haal ik vertrouwen uit. Ergens moeten we nog een medaille uithalen.'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller