Amerikanen stappen in Philips en Akzo

Grote Amerikaanse vermogensbeheerders hebben aanzienlijke aandelenpakketten gekocht in grote Nederlandse bedrijven, zoals Philips en Akzo Nobel. Hun investeringen van honderden miljoenen euro's per stuk komen op een moment dat de druk op bestuurders van Nederlandse ondernemingen groeit om aandeelhoudersvriendelijker beleid te voeren.

Afgelopen week zette het industriële conglomeraat Stork zichzelf in de etalage onder druk van twee grote Angelsaksische beleggers. Eerder voldeed Akzo Nobel aan een wens van beleggers om zijn farmadivisie als aparte onderneming naar de beurs te brengen.

Ook Philips, uitgever Reed Elsevier, postbedrijf TNT, uitgever VNU en telecombedrijf KPN hebben de afgelopen drie maanden aandeelhoudersvriendelijker beleid aangekondigd. Dat loopt uiteen van verkoop van het hele bedrijf (VNU) tot grootscheepse inkoop van eigen aandelen om de eigen beurskoers te ondersteunen (Philips, Elsevier, KPN, TNT).

De grote aandelenpakketten in Nederlandse bedrijven zijn opgedoken bij de jaarlijkse melding van grote beleggingen bij de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. Vermogensbeheerder Capital Research heeft een pakket van bijna 6 procent van de aandelen Akzo Nobel gekocht. Capital Research bezit ook bijna een kwart van de KPN-aandelen, meer dan 20 procent van chipmachinefabrikant ASML, ruim 5 procent van Reed Elsevier en is tevens de grootste belegger in Royal Dutch Shell.

De nieuwe grootaandeelhouder van Philips, met 5,5 procent van de aandelen, heet Southeastern Asset Management in Memphis, de beheerder van de Longleaf -beleggingsfondsen.

Morgen in Economie: Agressieve aandeelhouders
    • Menno Tamminga