Alweer geen gay pride

brezWeer geen gay pride in Moskou. Dus? Burgemeester Loezjkov verbiedt dat ieder jaar. Opvallend in dit jaar van de cartoon is echter dat Moskou zich ditmaal vooral beroept op ‘gekwetste gevoelens van religieuze leiders’, zoals de stadswoordvoerder de afwijzing motiveert.
Hij doelt op oppermoefti Talgat Tadjoeddin, een gewezen KGB-informant die door een ambtenarentronie te combineren met een bonte garderobe uit duizend-en-één-nacht en kolderiek optreden eerder doet denken aan prins carnaval dan ayatollah Khomeiny. Wat heeft de brave moefti nu weer gezegd? Mochten Russische homo’s toch de straat opgaan, dreigt hij, dan zullen ‘orthodoxen en moslims ze samen in elkaar meppen’.
Een schandaal? Natuurlijk niet! De patriarch knikt instemmend en opperrabbi Lazar maakt de godsdienstvrede compleet door homo’s voor seksuele smeerlappen uit te maken.
Op BBC motiveert Moskou het verbod op gay pride overigens heel redelijk. Zoiets leidde elders in Oost-Europa tot onlusten, en dat willen we toch niet? Maar je moet ergens beginnen. Ik herinner me levendig een gay pride in Leeuwarden in 1980. ‘Flikkercabaret’ Supertamp speelde dapper door op het Zaailand terwijl de Leeuwarders massaal aan het potenrammen sloegen. Holland was verontwaardigd over die barbaarse Friezen, homo’s waren die dag Bonifatius en Anne Frank ineen. Dat deed hun zaak goed. Het bloed der martelaren is het zaad der kerk.
Anderzijds: vind je Friezen al woest, mijdt dan liever Rusland. Een gay pride in Moskou wordt vooral interessant voor sm-adepten.

    • Coen van Zwol