Zaak-Kalou vraagt om nieuwe argumenten

Minister Verdonk moet met sterke argumenten komen om de versnelde naturalisatie van Salomon Kalou tegen te houden. 'In plaats van de vreemdeling naar 2008' te verwijzen.

Weet minister Verdonk nog nieuwe argumenten te verzamelen om een versnelde naturalisatie van Feyenoord-spits Salomon Kalou te verhinderen? Dat is de vraag die nu centraal staat rond de voetballer uit Ivoorkust.

Gisteren kreeg de VVD-bewindsvrouw (Vreemdelingenzaken) van de Raad van State de opdracht om haar eerdere afwijzing beter te beargumenteren. Daarmee stelde de raad de bestuursrechter in het gelijk die in december aangaf dat de werkwijze van Verdonk niet door de beugel kon: Kalous verzoek afwijzen is het goed recht van de minister, maar die afwijzing dient wel goed te worden beargumenteerd. En Verdonk heeft onvoldoende sterke argumenten naar buiten gebracht, volgens de rechters.

Dat standpunt van de bestuursrechter en Raad van State heeft alles te maken met de topsportregeling die mensen als Kalou bij een versnelde naturalisatie een streepje voor geeft. Dan is natuurlijk de vraag: waarom Annelize Naudé (squash) en Li Jiao (tafeltennis) wel en de veel bekendere Kalou niet?

Tijdens eerdere rechtszittingen kwam Verdonk wel degelijk met de nodige argumentatie. Zo bleek zij haar twijfels te hebben over het belang van Kalou voor Nederland: de minister stelde zelfs hardop de vraag of het Nederlands elftal Kalou eigenlijk wel nodig heeft bij het komende WK in Duitsland. Bij die gelegenheid werd duidelijk dat zij qua voetbalinzicht niet op één lijn zat met Johan Cruijff en bondscoach Marco van Basten die de Ivoriaan direct een plaatsje in de selectie toezegde.

Los van zijn eventuele meerwaarde voor Oranje stelde Verdonk ook dat Kalou te weinig is ingeburgerd. En dat zou de kans op een snel vertrek naar een buitenlandse club, wat met een Europees paspoort gemakkelijker is, alleen maar groter maken. Na een verblijf van 2,5 jaar slaagde hij er onlangs niet in zijn inburgeringstoets met succes af te ronden, ook al spreekt hij volgens de immigratiedienst (IND) 'redelijk Nederlands'. Die niet gehaalde toets sterkte Verdonk in de mening dat Kalou nog niet lang genoeg in Nederland is. Maar het is de vraag of de rechter dat korte verblijf een sterk argument vindt: het gaat immers om een verzoek tot versnelde naturalisatie, dus om mensen die nog niet lang in Nederland zijn.

Verdonk, die nog niet wil reageren op de uitspraak in het door haar zelf aangespannen hoger beroep, vindt dat Kalou best tot 2008 kan wachten, wanneer hij sowieso voor een Nederlands paspoort in aanmerking komt. Juist dat argument werd gisteren in de uitspraak van de Raad van State indirect bekritiseerd. 'In plaats van de vreemdeling voor het indienen van een nieuw verzoek te verwijzen naar 2008', kan Verdonk beter aangeven hoe Kalou wél nog voor de zomer Nederlander kan worden, aldus de raad.

Nu moet Verdonk, na een eerdere bezwaar- en vervolgens beroepsprocedure, voor de derde keer bekijken of Kalou versneld Nederlander kan worden. Mede door de grote aandacht van de media is de zaak-Kalou een prestigestrijd geworden. 'Had Kalou soms meer kans gehad op een paspoort als hij kleiduivenschutter was geweest?' zo vroeg staatsraad B. van Wagtendonk zich tijdens de zitting vorige maand hardop af.

Rond Kalou gaat men er van uit dat Verdonk nu zal instemmen met een versnelde naturalisatie. 'Hij is van onbesproken gedrag, heeft nog nooit een rode kaart gekregen en is volgens mij een schoolvoorbeeld van inburgering', zei advocaat Jelle Kroes gisteren. 'Verdonk heeft twee keer op principiële gronden ongelijk gekregen. Wat wil ze nog meer horen? Volgens mij bestaan er geen goede argumenten om zijn naturalisatie nu tegen te houden.'

Maar het is de vraag of Verdonk om gaat. Het oordeel van de bestuursrechter was eind vorig jaar glashelder maar dat heeft de bewindsvrouw er niet van weerhouden om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. Daar komt bij dat veel Nederlanders Verdonk steunen met haar strenge toelatingsbeleid: een enquête van Maurice de Hond liet onlangs zien dat tweederde van de ondervraagden de potentiële international Kalou tot 2008 wil laten wachten.

Voldoende ingeburgerd of niet, de Ivoriaan zal inmiddels wel door hebben dat de Nederlandse politiek haar eigen spelregels heeft.

    • Erik van der Walle