Winst NS fors hoger

De Nederlandse Spoorwegen hebben vorig jaar hun nettowinst scherp zien stijgen, van 32 miljoen euro naar 219 miljoen. De omzet steeg van 2,95 miljard euro naar 3,5 miljard euro. De punctualiteit van NS liep wel terug. In 2004 reed 86 procent van de treinen op tijd, in 2005 was dat 84,7 procent.

Dit blijkt uit de jaarcijfers die NS vanmorgen presenteerde. Het aantal reizigerskilometers steeg van 14 miljard naar 14,7 miljard. Overigens lag aan de lage winst in 2004 mede een eenmalige afwaardering van een belastingvordering van 89 miljoen euro ten grondslag. Anders zou de winst 121 miljoen euro zijn geweest, nog altijd beduidend lager dan in 2005.

NS-topman Veenman zei dat NS het 'op vele fronten beter doet dan vorig jaar'. Hij erkende dat de informatievoorziening aan reizigers en de punctualiteit verbetering behoeven. NS trekt daarvoor 150 miljoen euro uit.

NS is al geruime tijd bezig de oude informatieborden op de perrons waarop vertrektijden en tussenstations staan aangegeven te vervangen door plasmaborden. De nieuwe borden zijn nog maar op een enkel station ingevoerd. Directeur Klerk van Prorail, uitvoerder en beheerder van de spoorinfrastructuur, zei eerder deze week dat de ontwikkeling van de plasmaborden achterloopt.Hij verwacht dat pas in 2008 de borden over heel Nederland zijn 'uitgerold'.

NS streeft naar een groei van het rendement. Vorig jaar was dit 4,2 procent (op gemiddeld geïnvesteerd vermogen), veel hoger dan in 2004: 0,6 procent. Maar financieel-directeur Niggebrugge zei vanmorgen dat op termijn een rendement van 7 procent 'noodzaak' is voor een gezonde bedrijfsvoering.