Winnares zilver biatlon betrapt

De Russische biatlete Olga Pileva, winnares van olympisch zilver op de 15 kilometer, is betrapt op doping. In de A-test werden bij haar sporen van een verboden middel aangetroffen.

Dit heeft de Duitse vice-voorzitter van het IOC Thomas Bach vanochtend bekendgemaakt. Als de contra-expertise het resultaat bevestigt, moet Pileva haar medaille inleveren.

In dat geval krijgt de Duitse Martina Glagow het zilver en komt de Russin Albina Atsjatova op het podium. Zij werd maandag vierde in de wedstrijd. Later vandaag wordt de 30-jarige Pileva bij de tuchtcommissie van het IOC verwacht voor een hoorzitting. Pileva zou het middel carfedon hebben gebruikt, een in Rusland ontwikkeld pepmiddel dat een sporter meer uithoudingsvermogen bezorgt, evenals een verhoogde weerstand tegen kou.

Pileva meldde zich vanmorgen af voor de 7,5 kilometer sprint. Ze won vier jaar geleden in Salt Lake City goud op de 10 kilometer achtervolging en brons in de estafette (4x 7,5 km).

Het is het eerste dopinggeval van de Spelen van Turijn. De Braziliaanse bobsleeër Armando dos Santos moest eerder deze week Turijn wegens een dopingovertreding weliswaar verlaten, maar hij had in januari al gezondigd. Dos Santos was ook nog niet in actie geweest in Turijn.

Verder kregen eind vorige week twaalf atleten voor vijf dagen een startverbod, nadat bij hen een te hoge hemoglobinewaarde was aangetroffen. Zo'n hoge waarde kan duiden op epo-gebruik.

Vanochtend won de Estse langlaufster Kristina Smigun haar tweede gouden medaille. Ze won de 10 kilometer klassieke stijl in een tijd van 27 minuten en 51 seconden.

Smigun won eerder deze Spelen de 2x7,5 kilometer achtervolging. Zilver en brons gingen naar Noorwegen.

Topfavoriete Marit Björgen, de drievoudig wereldkampioene die deze winter bijna alle wereldbekerwedstrijden won, was dolgelukkig met haar zilveren plak. Haar landgenote Hilde Pedersen pakte het brons (28.14).

Zij is met haar 41 jaar de oudste vrouwelijke medaillewinnaar in de historie van de Winterspelen. Pedersen is ruim een jaar ouder dan de Russische Raisa Smetanina, die in 1992 op 39-jarige leeftijd goud won. (ANP)