WAT DOEN DE KINDEREN?

Nijntje ontmoeten

Een nieuw huis voor Nijntje: zaterdag 18 februari gaat in Utrecht het dick bruna huis open; een nieuw museum dat volledig is gewijd aan het oeuvre van Dick Bruna. In het huis is een selectie te zien uit de ruim 2000 boekomslagen, affiches, briefkaarten en prenten en postzegels. In het dick bruna huis laten originele schetsen de ontwikkeling van nijntje door de jaren zien. In de permanente tentoonstelling zijn naast nijntje ook alle andere kinderboekenpersonages van Dick Bruna te zien. Een documentaire toont ook het werkproces van Dick Bruna. Nijntje zelf is op 18 februari aanwezig om de eerste dag van het dick bruna huis te vieren.

dick bruna huis open op za 18 febr van 10-17u. Adres: Agnietenstraat 2, Utrecht t.o. het Centraal Museum). Inl 030-2362392 of www.dickbrunahuis.com. Open di-zo 10-17u. Toegang 8 euro volw, 2 euro kinderen t/m 12 jaar, 5 euro 13-17 jaar, mk gratis.

Naar de maan vliegen

In de voorjaarsvakantie t/m 5 maart kunnen kinderen in Space Expo, Noordwijk de ruimte verkennen om tenslotte op de maan te landen. Onderweg geeft een ruimtegids uitleg bij de bezienswaardigheden. Zo wordt een bezoek gebracht aan het International Space Station en krijgen de ruimtetoeristen alles te horen over sterren en planeten. Eenmaal geland op de maan wordt teruggegaan naar het eind van de jaren zestig, toen de astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen op de maan liepen. Onder begeleiding kan een maandoos met astronauten, maanauto en maanlander worden gemaakt en ook rijdt de ruimtetrein dagelijks naar ESA-ESTEC, waar bezoekers de testinstallaties voor ruimtevaartuigen kunnen zien.

Deelname aan Space Expo’s maanproject, de rondleiding en het maken van de maandozen is gratis voor bezoekers aan de ruimtevaartexpositie. In de voorjaarsvakantie dag open van 10-17u. Zie ook www.space-expo.nl. Adres: Keplerlaan 3, Noordwijk.

Met je tong ruiken

Het zou toch bijzonder zijn als je eens een dagje uit je mensenhuid kon stappen. En in plaats daarvan in de huid van een buizerd of een slang kon kruipen. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Toch kunnen kinderen het met een speurtocht Mensenhuid van 18 t/m 25 februari in De Wieden, centrum van de Vereniging Natuurmonumenten, proberen. Aan het eind van de tocht hebben ze allerlei dieren 'gevoeld' en wie wil mag zelf ook nog een masker maken.

Speurtocht over een vlonderpad voor gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar van 18 t/m 25 febr in De Wieden, Beulakerpad 1 ten noorden van het dorp St. Jansklooster. Inl 0527-246644. Open di-zo van 10-17u. Start tussen 11-15u. Deelname leden Natuurmonumenten € 3,- per gezin, niet-leden € 5,-.

Sprookjes schrijven

Bijna 150 jaar geleden logeerde de Deense sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen in het huis aan de Herengracht, waar nu het Bijbels Museum is. Welk sprookje hij daar schreef weten we niet, maar misschien was het wel de Sneeuwkoningin. In de ontvangsthal van het museum wordt dat sprookje met een oude toverlantaarn vertoond en daarna gaan kinderen naar het atelier om zelf met papier optische trucjes te maken en te combineren met beelden tot een bewegend beeld.

De Sneeuwkoningin op 18, 19, 22, 25 en 26 febr om 14u voor kinderen van 6-12 jaar in het Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam. Toegang 4,50 euro. Res 020-6242436. Inl www.bijbelsmuseum.nl

Kunst kopen

Twee weken lang kunnen kinderen en jongeren van 5 t/m 18 jaar in museum Het Valkhof in Nijmegen echte kunst kopen. Hiervoor is Projectruimte 1 omgedoopt tot Kunstmuseum, waar zestig litho’s van dertig kunstenaars hangen - zonder naambordje. De prijs per litho is 35 euro. Van elke litho is een beperkte oplage. Ouders en andere volwassenen mogen niet naar binnen.

Kinderen kopen kunst van 18 febr t/m 5 maart in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Toegang kinderen van 4 t/m 16 jaar 3 euro, 17 jaar en ouder 6 euro, mk geldig. Eerste wo van de maand toegang 1 euro. Inl www.museumhetvalkhof.nl of 024-3608805.

De prins bevrijden

De grote hal van Kasteel de Haar is omgetoverd voor het muzikaal sprookjesspektakel De Wensput, gebaseerd op het sprookje de Kikkerkoning. door Alles Kids Family Events. En ook in deze versie is de Kikkerkoning op zoek naar dat ene kind dat hem de verlossende kus zal geven!

Voorstellingen De Websput in Kasteel De Haar, Kasteellaan 1, Haarzuilens van 21 t/m 24 febr om 13u en 15u en bij grote belangstelling ook om 11u voor kinderen van 3 t/m12 jaar. Kaarten 12,50 euro. Res 030-6778515. Inl www.kasteeldehaar.nl

Kalligraferen

In de Kunsthal is een op een expositie te zien hoe belangrijk (zilveren) sieraden voor Chinese families waren. Dochters kregen vaak een complete set met mooi versierde zilveren sieraden voor hun bruiloft. Dit weekend is er een Chinees familieweekend in de Kunsthal, waar kinderen kunnen meedoen met een workshop kalligrafie, Chinese kinderspellen en zich kunnen verkleden met Chinese kledingstukken en sieraden.

Chinees familieweekend in de Kunsthal, Museumpark/Westzeedijk 341, Rotterdam op 18 van 10-17u en 19 febr 11-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar 3 euro, volw 8,50 euro. Inl 010-4400300 of www.kunsthal.nl