Verkeersveiligheid groter dan elders in Europa

BRUSSEL, 16 FEBR. Nederland kent na Zweden en Groot-Brittannië binnen de Europese Unie de grootste verkeersveiligheid. Dat concludeert de Europese koepel van verenigingen voor veilig verkeer ETSC op grond van cijfers over 2004. In dat jaar waren er in Nederland ongeveer achthonderd doden in het verkeer. Dat is lager dan de volgens ETSC al ambitieuze doelstelling van negenhonderd. 'Nederland zou nog lager uit kunnen komen als het puntenrijbewijs wordt ingevoerd', zei gisteren een woordvoerster van ETSC tijdens een presentatie in Brussel. 'Maar over het algemeen zijn we tevreden over Nederland.' In totaal waren in de Europese Unie in 2004 ruim 43.500 verkeersdoden te betreuren. Vooral nieuwe lidstaten als Hongarije, Letland en Litouwen, maar ook Spanje, Italië en België staan wat de verkeersonveiligheid betreft aan de top. Dat aantal kan gemiddeld tot drie keer hoger zijn dan in Nederland.