Veel wonen voor weinig

kleinhuisgroot.jpgIedereen mag het weten: ik ben gek.

Gek dat ik 2.000 dollar huur betaal voor een appartement in New York. Gek dat ik akoord ga met een woning van 18 vierkante meter.

Gelukkig heet het type huisje ‘studio’, wat ons al snel doet vergeten dat we samen één kamer bewonen en niet zonder onze Ikea-’bedbank’ (nog zo’n woord) kunnen.

De huizenmarkt in New York verslechtert met het jaar - voor iedereen behalve makelaars en woningbezitters, dan. De gemiddelde prijs van een huis ligt hier tien keer zo hoog als in de rest van het land: 2 miljoen dollar is het gemiddelde. Met dank aan de honderdduizenden bankiers, advocaten en medici. Een lage werkloosheid en de magie van de stad doen de rest.

In Nederland is dat gemiddelde volgens makelaarsorganisatie NVM trouwens 230.000 euro (276.000 dollar). En laat je niets wijs maken door Nederlanders die hier nog niet zo lang geleden woonden: de prijs stijgt hier volgens de Amerikaanse makelaars al jaren met 10 tot 15 procent - per jaar.

,,Maar waarom woon je dan ook op Manhattan? Ga lekker wat verder weg wonen. Zoals in de Bronx.” Lees hier in The New York Times waarom niet.

Gelukkig blijven blijven er relativerende en humoristische New Yorkers die weten dat een huis soms niet meer hoeft te zijn dan een bed. Een aantal bewoners in Brooklyn had nog ruimte over, boven een deur. Ze hingen er een matras op en zetten ‘het huis’ op Craigslist. 35 dollar moest het kosten. De animo was enorm.

    • Freek Staps