Turkije ontvangt Hamas

De leider in ballingschap van de Palestijnse fundamentalistische beweging Hamas, Khaled Meshal, is vandaag in de Turkse hoofdstad Ankara aangekomen voor overleg. Turkije heeft eerder aangekondigd een bemiddelende rol te willen spelen tussen Hamas en Israël, na de grote verkiezingsoverwinning van de islamitische beweging afgelopen maand.

Meshal en andere functionarissen van Hamas zijn op rondreis om internationale steun te verwerven. De Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen Hamas als terroristische organisatie en hebben laten weten hun financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit niet voort te zetten als Hamas de staat Israël niet erkent, het geweld niet afzweert en de bestaande akkoorden niet accepteert.

De Turkse gesprekspartners van Hamas zouden vandaag 'de verwachtingen van de internationale gemeenschap op de meest heldere manier' herhalen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara.

Turkije, dat kandidaatlid van de Europese Unie is en goede betrekkingen onderhoudt met de Palestijnen én Israël, heeft gisteravond de Israëlische en de Amerikaanse regeringen op de hoogte gesteld van het bezoek. Gisteren zei Meshal in Soedan dat Hamas niet van plan is Israël te erkennen.

Vorige week nodigde president Poetin van Rusland, dat Hamas niet als terroristische organisatie beschouwt, Hamas uit voor een bezoek. Die uitnodiging is inmiddels geformaliseerd en Hamas zegt dat het bezoek aan Moskou in de komende dagen te verwachten is.