Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Na de aanhoudende protesten in de islamitische wereld naar aanleiding van de Deense cartoon-kwestie dringt de vraag zich op hoe het westen behandeld wordt in de Arabische en Iraanse media. Aan medewerkers van het Middle East Media Research Instituut in Berlijn onder meer de vraag wat de antiwesterse en antisemitische uitingen in de Arabische en Iraanse media zijn. Ned.1, 20.30-21.00u.

tapdansen Onder meer in het BBC-programma The Culture Show aandacht voor buiksprekers, tapdansers (foto) en ontsnappingskunstenaars. Verder de zoektocht naar het meest authentieke portret van William Shakespeare en de exuberante muziek van Osvaldo Golijov, door sommigen genoemd als 'de grote nieuwe componist van deze eeuw'. BBC2, 20.00-21.00u. Foto VARA schoenen vara

Nova. Reportage en reacties uit Israël voor de Oscar-nominatie van de film Paradise Now van de in Nazareth geboren regisseur Hany Abu-Assad over de laatste dagen in het leven van twee Palestijnse zelfmoordterroristen. Ook aandacht voor advocaat Bram Moszkowicz en zijn cliënt en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, die van afpersing, mishandeling en lidmaatschap van een criminele organisatie wordt verdacht. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Shock doc: Wilde kinderen. In deze aflevering nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de psyche van kinderen die als halve wilden opgroeien. De kinderen die worden geportretteerd, hebben echt in de wildernis geleefd of zijn door hun ouders of verzorgers ernstig verwaarloosd. Het levert een onthullend kijkje op in wat opgroeien zonder menselijk contact doet met kinderen. RTL5, 22.30-23.30u.

VPRO's import: Terror in Moscow. Herhaling uit 2003 van de Britse documentaire waarin de gijzeling op 23 oktober 2002 van een theater in Moskou door Tsjetsjeense rebellen wordt gereconstrueerd. Bij de bevrijdingsactie door het Russische leger kwamen circa 170 mensen om. Ned.3, 23.40-0.45u.

Mr Right. Documentaire van filmmaakster Dree Andrea over drie alleenstaande vrouwen in New York die hunkeren naar echte liefde. Zie pagina 24. Ned.1, 23.20-0.10u.

Leonardo. Slot van een docu-drama over leven en werk van de Italiaanse kunstenaar/wetenschapper/ingenieur Leonardo da Vinci (1452-1519). De 40-jarige Leonardo zwerft van stad naar stad, maar keert in 1502 terug naar Florence, waar hij militair ingenieur wordt. Maar hij kan de kunst niet vergeten en schildert de Mona Lisa. En hij krijgt de opdracht twee muren van een Florentijns paleis te beschilderen. België 2, 23.55-0.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met de televisiepresentatoren Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder die al acht jaar in hun programma het gesprek van de dag leiden. Volgende week beginnen ze aan hun laatste tv-seizoen. En wie last van angsten heeft, kan een afspraakje maken met D66-politicus Boris van der Ham en actrice Lottie Hellingman. Verder wilde schrijver Herman Brusselmans ooit koste wat kost muzikant worden. Dat is niet gelukt. BNN-presentatrice Sophie Hilbrand zit aan tafel. Ned.3, 19.00-19.50u.

Rondom tien. Discussie over deeltijdwerken met zakenvrouw/moeder Rian van Velzen, Kamerlid voor de VVD Anouchka van Miltenburg, Elsevier-journaliste Marike Stellinga en vaders en moeders die worstelen tussen ambitie en zorg. Ned.1, 22.30-23.20u.

Studio Sportwinter. In het meer dan 100 jaar oude café Torino in Turijn ontvangt Mart Smeets de schaatsers Rintje Ritsma en Mark Tuitert. Zij doen voor Nederland me aan de ploegenachtervolging. Ned.2, 23.05-23.55u.

Informatief

De milieuridders. Deze uitzending zet natuur, milieu en dierenrechten weer op de politieke en maatschappelijke agenda. Robbie Muntz laat zich uitwaaien op de pier en ontdekt dat 13 procent van de luchtverontreiniging in Nederland voor rekening van de zeeschepen komt. Verder het al jaren slepende conflict over de oude zandput in de uiterwaarden van de Waal bij Druten, de Kaliwaal, waar verontreinigd slip wordt gedumpt. Dit is nu niet zo erg, maar de volgende generaties krijgen er last mee. Ned.3, 19.50-20.20u.

amusement

De reünie. Presentator Rob Kamphues ontvangt vanavond een lyceumklas van 1968 uit Badhoevedorp. Ook beelden van Anneke die naar Italië reist om een geschikte locatie te vinden voor haar droom, een 'bed en breakfast' in Toscane. Ook horen we het verhaal van het mooiste meisje uit de klas, Nenneke, bij wie een agressieve en ongeneeslijke vorm van kanker is ontdekt. Ned.1, 21.00-21.55u,

Olympische Spelen.

Sportjournaal. Rechtstreekse verslagen, samenvattingen en interviews uit Turijn met o.a. de cross country (10 km sprint dames), biatlon (7,5 km dames), snowboarden (cross heren), ijshockey (Tsjechië-Zwitserland; Zweden-Rusland en Canada-Duitsland), ploegenachtervolging voor dames en heren en kunstrijden (de vrije kür heren). Ned.2, 18.00-23.05u.

Consument.

Boemerang. Aandacht voor het rood staan en wat dat allemaal kost. Ook komt de dure dieetpil of basis van het persoonlijke DNA aan de orde. En het vervolg op de actie om snoepautomaten uit de scholen te verwijderen. Ned.1, 21.55-22.30u.